Орхидеи - проблеми и решението им. ПРОБЛЕМ: Стрес при пренасяне в къщи през зимата. Обкръжаващата ни среда не винаги е полезна за орхидеите, затова те могат да" />

Орхидеи - проблеми и решението им - Agro-CONSULTANT.net

Полезна информация за цветята.Орхидеи - проблеми и решението им.


ПРОБЛЕМ: Стрес при пренасяне в къщи през зимата.
Обкръжаващата ни среда не винаги е полезна за орхидеите, затова те могат да получат стрес от

преохлаждане по време на пренасянето им от магазина до в къщи.
Признакът „транспортен стреса“ се проявяват с внезапна загуба на едно или повече листа в средата на ствола на растението. Хората са склонни обикновено да купуват цъфтящо растение, но в този случай има смисъл да помислят за изрязване на цветоносите, понеже той (или те) отнемат от растението огромно количество сила. Възможно е това да звучи прекалено радикално, но вие сте длъжни добре да прецените, готови ли сте да рискувате възможността да загубите това растение.

РЕШЕНИЕ: Ако предварително сте наясно какъв вид орхидея ви е нужна, или как изглежда цъфнало избраното растение, купете го без да има цветове по него. Носейки в къщи ново растение, ние винаги, колкото и да се стараем да го избегнем, но винаги го подлагаме на стрес от транспортирането и смяната на средата. Нецъфтящите лесно се климатизират в новите за тях условия.
 


ПРОБЛЕМ: Друг тип стрес.
Винаги подлагаме растението на стрес, ако не позволяваме на корените да просъхнат между поливките. Лесно се получава при повечето орхидеи, имащи развита коренова система. Причината е обилно и често поливане през зимата и слаба осветеност.

РЕШЕНИЕ: Това може да се избегне, ако орхидеята има много въздушни корени, които висят свободно, но ако имате повече такива орхидеи на перваза, то той скоро ще се запълни с корени. Аз всеки път правех грешка, засаждайки орхидеите в много тесни саксии, което спомагаше за изгниване на корените. Когато голяма коренова система лежи намотана в саксията, корените задържат влагата много по-дълго от колкото ние си мислим. Затова, преди да полеете не забравяйте да проверите изсъхнали ли са корените (сухите корени са сребристо сиви на цвят, мокрите – зелени).
 


ПРОБЛЕМ: Когато кореновата система изгнива, листата често омекват и леко се сбръчкват.

РЕШЕНИЕ: Тогава е необходимо да извадим орхидеята от саксията и да отрежем всички лоши корени, като не забравяме да напудрим отрязаното с фунгицид или канела. След това растението се увисва "нагоре с краката" на по-затъмнено от обикновеното място. Този метод може да пренасочи енергията на растението , винаги стремящо се нагоре, да произведе нови корени.
За да помогнем на фотосинтезата на растението, ние можем да смесим в равни части половината от препоръчаната на опаковката доза тор и захар на пясък. С този разтвор орхидеята ежедневно се опръсква цялата - и корените и листата. При поставената по описания начин орхидея водата се стича безпрепятствено, не задържайки се в пазвата на листата. Захарта помага листата да съхранят сили, когато корените не са достатъчно и растението е поставено на по-тъмно от обичайното място. Ако стреса е „хванат“ навреме, то новите корени ще израснат след 2 - 3 месеца. Когато 3 - 4 корена достигнат дължина 5 - 7 см., трябва да преобърнете растението и да го засадите в субстрат.
 


ПРОБЛЕМ: Опадаха ми цветовете на фаленопсиса. Преместихме се в друг апартамент и се чудя дали не е от местенето? Два - три дни преди това изглеждаха едни оклюмали. Реших че може да е време за поливане и го изкъпах с топлия душ. Но уви останаха само два свежи цвята от трите разклонения. Сега какво да го правя?
Сега имам едно остъклено балконче (един на един), само пода не му е от стъкло. Оставих половината цветя там и вчера като отворих една топлина и влага ме лъхна. Направо като оранжерия е вътре. Та дали да не сложа фаленопсиса там предвид нуждата от влага?

РЕШЕНИЕ: Отделяне на корените най-напред  (през саксията), ако сте сигурни, че опадването не е просто защото прецъфтява. Ако корените са наред и листата свежи, няма причина да се тревожите. Нормално от стреса при преместването орхидеята да реагира. Не е добра идеята за остъкления балкон, защото там е много горещо, но откъде да е влажно? В парниците е топло и влажно, не горещо и малко влажно.
 


ПРОБЛЕМ:  Как да се стимулира образуването на нови корени при отделяне на издънка или при растение,чийто корени са изгнили. Коментира се фаленопсис, но най-вероятно е приложимо при всички епифитни орхидеи.

РЕШЕНИЕ: Връхчетата на растящите корени са зелени . Старите преди да ги полеете са сиви. Тези връхчета не се пипат, защото са нежни. Спират растеж когато се пипат. Затова растението се фиксира над почвата, която е влажна, но без да я допират. Постепенно те стигат почвата и проникват в нея. Чак тогава внимателно се насипва още субстрат до мястото ,от където започва растението.
 


ПРОБЛЕМ: Как да повиша въздушната влажност в тези жеги? Пръскам листата на орхидеите всеки ден, но явно само това не е достатъчно след като за два дни изгубих 2 цвята от единия си фаленопсис, а още един го гледам сега почти увяхнал. Сложих до него съд с вода. Чудя се дали ще свърши работа? Вие как се справяте с този проблем?

РЕШЕНИЕ: (Golden) Моите са върху поднос с камъчета и вода, освен това пулверизирам всеки ден. Единственото,което мога да измисля за момента е да го похлупиш с отрязана 5 литрова туба от минерална вода, като направите няколко малки отвора за проветряване.

РЕШЕНИЕ: (Titi) И моят цъфтящия е вътре в къщи, близо до прозореца, но изобщо не го достигат слънчеви лъчи. ВСИЧКИ орхидеи са ми поставени върху панички с камъчета и пълни с вода, точно както Golden действам. Ако и ти постъпваш по тоя начин, явно му е дошло времето да прецъфтява - предполагам, че сте си го купили цъфнал, не знаете от колко време е в това състояние, така че ми се струва съвсем нормално и няма причини за тревоги.
 


ПРОБЛЕМ: След опадването на цветовете, два от трите клона си промениха цвета (от кафяво-черен стана по-червеникав). Приличат на сухи пръчки и не ми се вярва точно от тях да произлезе нова издънка. На третия клон останаха 2 цвята. Много пършаво изглежда фаленопсиса. Да режа ли? Как и кога?

РЕШЕНИЕ: За съжаление, наистина са доста грознички когато прецъфтят с тия щръкнали дъргели, ама така е то, идеални неща няма. Понабутайте го някъде зад друга саксия да не се вижда много и толкова. Не му режете цветоноса, освен ако не видите, че сам започва да си изсъхва.
 


ПРОБЛЕМ: Колко време реанимирате фаленопсис, след като се изрежат гнилите корени? Моят е от около месец в 10-литрова бутилка и вече изкарва нови корени. Докога да го държа вътре?

РЕШЕНИЕ: (Titi) Аз държах моя около три месеца, за да пусне много и здрави корени (пък и беше зима и нямаше достатъчно място като го присадя да го сложа на подходяща светлина). Пролетта го насадих в субстрат, седя един месец вкъщи и го изкарах на терасата. Сега е избил цветонос - щастлива съм!!! Беше останал само с едно малко въздушно коренче, всичко друго изгнило.


Още за цветята:
Източник: flowersnet.info