Полезна информация за цветята.Орхидеи - проблеми и решението им.


ПРОБЛЕМ: Стрес при пренасяне в къщи през зимата.
Обкръжаващата ни среда не винаги е полезна за орхидеите, затова те могат да получат стрес от

преохлаждане по време на пренасянето им от магазина до в къщи.
Признакът „транспортен стреса“ се проявяват с внезапна загуба на едно или повече листа в средата на ствола на растението. Хората са склонни обикновено да купуват цъфтящо растение, но в този случай има смисъл да помислят за изрязване на цветоносите, понеже той (или те) отнемат от растението огромно количество сила. Възможно е това да звучи прекалено радикално, но вие сте длъжни добре да прецените, готови ли сте да рискувате възможността да загубите това растение.

РЕШЕНИЕ: Ако предварително сте наясно какъв вид орхидея ви е нужна, или как изглежда цъфнало избраното растение, купете го без да има цветове по него. Носейки в къщи ново растение, ние винаги, колкото и да се стараем да го избегнем, но винаги го подлагаме на стрес от транспортирането и смяната на средата. Нецъфтящите лесно се климатизират в новите за тях условия.
 


ПРОБЛЕМ: Друг тип стрес.
Винаги подлагаме растението на стрес, ако не позволяваме на корените да просъхнат между поливките. Лесно се получава при повечето орхидеи , имащи развита коренова система. Причината е обилно и често поливане през зимата и слаба осветеност.

РЕШЕНИЕ: Това може да се избегне, ако орхидеята има много въздушни корени, които висят свободно, но ако имате повече такива орхидеи на перваза, то той скоро ще се запълни с корени. Аз всеки път правех грешка, засаждайки орхидеите в много тесни саксии, което спомагаше за изгниване на корените. Когато голяма коренова система лежи намотана в саксията, корените задържат влагата много по-дълго от колкото ние си мислим. Затова, преди да полеете не забравяйте да проверите изсъхнали ли са корените (сухите корени са сребристо сиви на цвят, мокрите – зелени).
 


ПРОБЛЕМ: Когато кореновата система изгнива, листата често омекват и леко се сбръчкват.

РЕШЕНИЕ: Тогава е необходимо да извадим орхидеята от саксията и да отрежем всички лоши корени, като не забравяме да напудрим отрязаното с фунгицид или канела. След това растението се увисва "нагоре с краката" на по-затъмнено от обикновеното място. Този метод може да пренасочи енергията на растението, винаги стремящо се нагоре, да произведе нови корени.
За да помогнем на фотосинтезата на растението, ние можем да смесим в равни части половината от препоръчаната на опаковката доза тор и захар на пясък. С този разтвор орхидеята ежедневно се опръсква цялата - и корените и листата. При поставената по описания начин орхидея водата се стича безпрепятствено, не задържайки се в пазвата на листата. Захарта помага листата да съхранят сили, когато корените не са достатъчно и растението е поставено на по-тъмно от обичайното място. Ако стреса е „хванат“ навреме, то новите корени ще израснат след 2 - 3 месеца. Когато 3 - 4 корена достигнат дължина 5 - 7 см., трябва да преобърнете растението и да го засадите в субстрат.
 


ПРОБЛЕМ: Опадаха ми цветовете на фаленопсиса. Преместихме се в друг апартамент и се чудя дали не е от местенето? Два - три дни преди това изглеждаха едни оклюмали. Реших че може да е време за поливане и го изкъпах с топлия душ. Но уви останаха само два свежи цвята от трите разклонения. Сега какво да го правя?
Сега имам едно остъклено балконче (един на един), само пода не му е от стъкло. Оставих половината цветя там и вчера като отворих една топлина и влага ме лъхна. Направо като оранжерия е вътре. Та дали да не сложа фаленопсиса там предвид нуждата от влага?

РЕШЕНИЕ: Отделяне на корените най-напред  (през саксията), ако сте сигурни, че опадването не е просто защото прецъфтява. Ако корените са наред и листата свежи, няма причина да се тревожите. Нормално от стреса при преместването орхидеята да реагира. Не е добра идеята за остъкления балкон, защото там е много горещо, но откъде да е влажно? В парниците е топло и влажно, не горещо и малко влажно.
 


ПРОБЛЕМ:  Как да се стимулира образуването на нови корени при отделяне на издънка или при растение,чийто корени са изгнили. Коментира се фаленопсис, но най-вероятно е приложимо при всички епифитни орхидеи.

РЕШЕНИЕ: Връхчетата на растящите корени са зелени . Старите преди да ги полеете са сиви. Тези връхчета не се пипат, защото са нежни. Спират растеж когато се пипат. Затова растението се фиксира над почвата, която е влажна, но без да я допират. Постепенно те стигат почвата и проникват в нея. Чак тогава внимателно се насипва още субстрат до мястото ,от където започва растението.
 


ПРОБЛЕМ: Как да повиша въздушната влажност в тези жеги? Пръскам листата на орхидеите всеки ден, но явно само това не е достатъчно след като за два дни изгубих 2 цвята от единия си фаленопсис, а още един го гледам сега почти увяхнал. Сложих до него съд с вода. Чудя се дали ще свърши работа? Вие как се справяте с този проблем?

РЕШЕНИЕ: (Golden) Моите са върху поднос с камъчета и вода, освен това пулверизирам всеки ден. Единственото,което мога да измисля за момента е да го похлупиш с отрязана 5 литрова туба от минерална вода, като направите няколко малки отвора за проветряване.

РЕШЕНИЕ: (Titi) И моят цъфтящия е вътре в къщи, близо до прозореца, но изобщо не го достигат слънчеви лъчи. ВСИЧКИ орхидеи са ми поставени върху панички с камъчета и пълни с вода, точно както Golden действам. Ако и ти постъпваш по тоя начин, явно му е дошло времето да прецъфтява - предполагам, че сте си го купили цъфнал, не знаете от колко време е в това състояние, така че ми се струва съвсем нормално и няма причини за тревоги.
 


ПРОБЛЕМ: След опадването на цветовете, два от трите клона си промениха цвета (от кафяво-черен стана по-червеникав). Приличат на сухи пръчки и не ми се вярва точно от тях да произлезе нова издънка. На третия клон останаха 2 цвята. Много пършаво изглежда фаленопсиса. Да режа ли? Как и кога?

РЕШЕНИЕ: За съжаление, наистина са доста грознички когато прецъфтят с тия щръкнали дъргели, ама така е то, идеални неща няма. Понабутайте го някъде зад друга саксия да не се вижда много и толкова. Не му режете цветоноса, освен ако не видите, че сам започва да си изсъхва.
 


ПРОБЛЕМ: Колко време реанимирате фаленопсис, след като се изрежат гнилите корени? Моят е от около месец в 10-литрова бутилка и вече изкарва нови корени. Докога да го държа вътре?

РЕШЕНИЕ: (Titi) Аз държах моя около три месеца, за да пусне много и здрави корени (пък и беше зима и нямаше достатъчно място като го присадя да го сложа на подходяща светлина). Пролетта го насадих в субстрат, седя един месец вкъщи и го изкарах на терасата. Сега е избил цветонос - щастлива съм!!! Беше останал само с едно малко въздушно коренче, всичко друго изгнило.


Още за цветята:
Източник: flowersnet.info