Одонтония - ЦВЕТЯ" />

Полезна информация за цветята.Одонтония.

Одонтонията (Odontonia) е междувидов хибрид на Милтония (Miltonia) и Одонтоглосум (Odontoglossum). Като цяло Одонтонията е лесна за отглеждане орхидея и цъфти , ако се полива правилно и получава

достатъчно светлина.

Място: За да цъфти обилно, Одонтонията има нужда от директно слънце. Подходящото за отглеждане място трябва да бъде слънчево до частично засенчено, южно, източно или западно изложение. Най-добре е да отглеждате тези орхидеи на място, където част от деня ще са на директно слънце, а през останалата част на светло, но недиректно слънце.
Температурата следва да бъде над 10 градуса, като е добре между дневната и нощна температура да има разлика от 5 – 10 градуса.

Грижи: Одонтонията има нужда от минимум 50 % въздушна влажност. Постоянна и оптимална влажност можете да постигнете, като поставите орхидеята върху подложка с вода, но повдигната над водата, напр. върху речни камъчета. По този начин постепенно изпаряващата се вода от подложката осигурява оптимална влажност на въздуха около цветето.
Между отделните поливания трябва да оставите субстрата (най-добре сфагнум мъх) да изсъхне почти напълно. Това добре се вижда, когато отглеждате орхидеята в прозрачен съд.
Тори се с торове за орхидеи, но в намалена концентрация спрямо написаното на опаковката. При спиране на образуване на нови листа и корени спрете с торенето, за да осигурите на одонтията почивка.

Неприятели и болести: При одонтията се наблюдават малко проблеми с инсекти. Болести по листата могат да възникнат при висока влажност, комбинирана със застоял въздух. Преполиването може да доведе до проблеми с корените, както при повечето орхидеи.

Размножаване: За година могат да развият няколко псевдобулби, които след като достигнат зрелост започват да цъфтят. Най-подходящото време за пресаждане или разделяне е когато се появят корени на новите псевдобулби.


Още за цветята:
Източник: flowersnet.info