Полезна информация за цветята.Сарацения.

Сарацения е род хищни цветя от сем. Сарацениеви (Sarraceniaceae), представен от  8 – 11 вида. От сем. Сарацениеви  са също така Дарлингтония (Darlingtonia) и Хелиамфора

(Heliamphora). Произхожда от Северна Америка.
Сараценията е сравнително лесна за отглеждане. Храни се с насекоми, като ги примамва със сладникава течност, която се отделя по вътрешната страна на подобните на канички листа. Освен това, каничките от вътрешната страна са покрити с фини власинки, обърнати надолу, които възпрепятстват бягството на уловеното в капана насекомо. Веднъж попаднали в каничката, насекомите биват смлени от отделените кисели сокове и усвоени от растението.

<strong class=Сарацения (Sarracenia)" style="width: 600px; height: 450px;" />

Място: Осигурете светло, но в никакъв случай не огрято от директните слънчеви лъчи място. Отделените капчици нектар в каничките действат като лупа при излагане на директно слънце и това е пагубно за цветето. В същото време ако естествената светлина не е поне 8 часа на ден, сараценията спира образуването на канички и изпада в покой.
Сараценията предпочита сравнително хладни места. Оптималната температура през зимата трябва да бъде около 5 градуса. Температурния диапазон, в който сараценията почива през зимата е 2 – 15 градуса. През останалата част от годината през активния период на растеж, температурите трябва да се поддържат около 10 – 15 градуса.

<strong class=Сарацения (Sarracenia)" style="width: 600px; height: 800px;" />

Грижи: При по-високи температури през активната вегетация, влажността на въздуха и поливането трябва да се увеличат. През активния период на растеж , , дръжте саксията потопена в около 2 – 3 см. дъждовна или дестилирана вода. През зимата поливането е до толкова, че почвата да се поддържа леко влажна. Съвсем ориентировъчно това може да се прави веднъж месечно.
В никакъв случай не поливайте отгоре и не допускайте в каничките да попада и да се задържа вода!
Торенето е противопоказно за сараценията. В естествените си местообитания, а това са блатистите места в Северна Америка, почвата е бедна на хранителни вещества и единствения начин да бъдат набавени са уловените насекоми.
Подходящият почвен субстрат трябва да бъде беден на хранителни вещества, съставен от сфагнум мъх и промит речен пясък.

Сарацения (Sarracenia)

Размножаване: Със семена, което не е проста работа и изисква внимание и търпение. Семената се посипват върху сфагнум мъх без да се покриват. Температурата не бива да пада под 15 градуса, а светлината не бива да е по-малко от 12 часа. За нашите географски ширини се налага доосветяване с изкуствен източник на светлина. Времето за покълване е около 20 – 30 дни, а средната кълняемост е около 60%.

Сарацения (Sarracenia)

Съвет на градинаря: Пресажда се на няколко години, когато саксията отеснее. Старайте се корените на сараценията да бъдат извън субстрата колкото се може по-кратко време. Затова първо си подгответе новия съд и субстрат и направете операцията по пренасянето колкото е възможно по-бързо.
 

 


Още за цветята:
Източник: flowersnet.info