Полезна информация за цветята.Скална лелия.

Попитайте отглеждащите орхидеи как се отглеждат бразилските скални лелии и може да сте сигурни, че ще чуете всякакви истории за неуспех. Това е малко прекалено, тъй като сравнени с другите

миниатюрни орхидеи, като например плеуроталис, скалните лелии са много корави растения. А си струва да се отглеждат - имат малки размери и прекрасни цветове. Лесно е, стига да знаете какво иска растението. Разбира се, добре е и да се експериментира, така се набира опит, който може да е и добър старт.Най-често срещаното определение как се гледат скални лелии е: „Нуждаят се от много много светлина за да цъфтят. Подходящи са условията, като тези на катлеите, но може никога да не видите цвят“. Този мит вероятно се дължи на суровите условия, в които растат в природата – често върху оголени скали, под директните лъчи на слънцето и нищо, освен треви и мъхове не защитава лелиите, а основен източник на влага са нощните мъгли.

Laelia liliputana titicacaЗа светлина - всички се опитваме да предоставим възможно най-добри условия на отглеждане на орхидеите. Но не винаги е необходимо да се повтарят дословно природните условия. През май 1990г. AOS Bulletin, James Nickou пише: „Установих, че те (скалните лелии) цъфтят и при условия, адекватни на тези на стандартен катлея хибрид. Ако ги отглеждате на пряко слънце, по-скоро ще умрат“. Не ги поставяйте прекалено близко и до телата на лампите за доосветяване. В естествени условия скалните лелии не получават целодневно ярка слънчева светлина. Те растат във високо планинските региони и при тях по-съществено е нощното захлаждане (осигуряването на температурни разлики).

Скалните лелии са с бавно растящи корени и внесените от далече и по голи корени растения много бавно се възстановяват. Ако ви е трудно да се справите с аклиматизацията на така купените лелии, по-добре потърсете малки растения, отгледани в местна (европейска) оранжерия. Избягвайте да ги пресаждате всяка година и внимавайте с активните връхчета на корените.

Laelia liliputana

За средата – някои отглеждат скалните лелии в органика - tree fern, или окачени на кора с подложка от мъх и ежедневно поливане , , а също и в сфагнум мъх, борови кори, но най-добрия избор в случая е неорганичната среда. Nickou предлага аквариумен гравел (чакъл) с размери около грахово зърно. Други използват глинени топчета като керамзит, лава рок, серамис – също добри среди за постигане на чудесни успехи. По-едрите растения (L. cinnabarina, L. rupestris, L. angereri, etc.) се поставят в пропорционални по големина парченца чакъл, по-дребните (L. esalqueana, L. reginae, L. lilliputiana, etc.) – в по-фина фракция.

Laelia lucasiana titicacaФакта, че скалните лелии не обичат да им се „безпокоят“ корените, не означава да се садят в огромни саксии, за по-дребните видове са достатъчни саксии осмици (8 см), а за по-едрите – 20 см. саксии. За предпочитане са керамичните съдове, които позволяват повече достъп на въздух а също и по-хладни условия за корените през летните жеги. Но всеки ще си съобрази избора – пластмасови саксии или керамични, в зависимост от конкретните условия и навици за поливане. Растенията трябва да се поставят високо, до ръба на саксията трябва да има място, тъй като ризомите се разрастват бързо. Най-големия плюс на неорганичната среда е, че не се разлага. По време за пресаждане не е необходимо да махаме всяко парченце от старата среда ако е неорганична, даже често се практикува да се премести цялото растение с наличния субстрат в по-голяма саксия, която после да се допълни Най-добре е да се пресаждат само ако има необходимост.

Laelia lucasiana

За поливането – въпреки, че в естествена среда скалните лелии могат месеци да минат само с влагата от нощните мъгли, при култивирано отглеждане искат редовно поливане. Не правете грешката да ги отглеждате като ксерофити. В повечето случаи ще трябва да ги поливате два-три пъти седмично. При студено време, пластмасови саксии и отглеждане под изкуствено осветление, ще искат по-рядко поливане. Подхранват се по време на нарастване. По препоръка на Francisco Miranda – експерт в отглеждането на бразилски орхидеи, е добре да се поливат в късния следобед, за да се наподобят естествените им условия. Също трябва да се осигури и адекватно движение на въздуха, за да се избегне риска от загниване заради поливането в късните часове на деня.

Laelia fournieri titicacaЗа торенето – подхранването трябва да е по-слабо отколкото при другите орхидеи, казват, че скалните лелии ще се развиват добре и без торене достатъчно добре и ще цъфтят. Прекаленото торене по-скоро ще нанесе вреда, особено ако средата се засоли, защото корените им са чувствителни на засоляване. Добре е да се промиват поне веднъж месечно на течаща вода, за да се избегнат евентуални проблеми.

Тази група орхидеи се адаптира добре към широки температурни граници и различна влажност – например към условията на онцидиумите и останалите катлеи. Здрави растения, скалните лелии са нежелани за повечето вредители. Най-голяма заплаха са щитоносната и власеста въшка и паячетата, които могат да ги нападнат. Подобно на енциклиите, булбите на скалните лелии са гъсто разположени и борбата с вредителите се затруднява, защото е трудно да се унищожат в скривалища между булбите и в коренището. Ако забележите вредител – третирайте с подходящ пестицид.

Laelia fournieri

Бразилските скални лелии не са труден за отглеждане вид. Както и при всички останали орхидеи, отглеждането им е успешно ако им предоставите приемливи условия.


Още за цветята:
Източник: flowersnet.info