Полезна информация за цветята.Алиум.       

Алиумът е представител на големия род на луковете, състоящ се от повече от 1250 вида. Сами ще се уверите в роднинските му връзки с лука, шалота и чесъна по аромата, които се долавя от него.


Изключителното разнообразие от форми и размери поставя всеки автор в трудно положение, когато трябва да го опише, но както и да го представи, то си остава едно прекрасно цвете. На размери може да достигне над метър и петдесет, а може и да се подава едва на няколко сантиметра от земята. Може да има големи и месести листа , а може и да е с тънки и остри. Широката палитра от багри на цветовете ги прави прекрасни за рязан цвят или за сухи букети. Те могат да намерят място във всяка градина, дори и в най-претъпканата, защото не заемат много място, а предават настроение и колорит във всяко кътче, където са поставени.

Любовта на градинарите към тезицветя се заражда още през 18-ти век, когато руски ботаници започват да издирват и колекционират различни видове алиум. Скоро след това тази страст се разпростира и в цяла Европа и най-вече във Великобритания, където много ботаници предприемат експедиции към непознати страни в търсене на нови видове.

Алиумът е луковично растение, което няма претенции към вида почва, но изисква тя да е задължително добре дренирана. Слънце през целия ден и редовно поливане, но дори да забравите да го полеете няколко дена, това няма да му се отрази. Алиумите издържат на засушаване.

Нямат сериозни вредители или болести, които ги нападат и определено не са от любимите ястия в менюто на гризачите.

Размножават се както чрезсемена, така и чрез образуването на малки луковици. Алиума се засажда през есента заедно с другите пролетноцъфтящи луковичницветя като нарциса и лалето. Както и другите, това растение има нужда от период на застудяване, преди да се покаже над земята. Някои от видовите алиуми имат съвсем малки луковици с размер колкото на арпаждик или дори по-малки, затова някои градински центрове ги продават на туфи или като разлистени растения на пролет.

В България алиумът не е много известен и затова и не се предлагат толкова много разновидности от него, но някои от най- популярните видове, на които можете да се натъкнете из големите хипермаркети и специализираните магазини са:

Allium hollandicum „Purple Sensation“

Каквото и да кажем за този красавец, ще е малко за да го опише в цялата му гордост и елегантност. „Purple Sensation“ е хибрид, награден с отличие от Кралското Градинарско Общество с „Award of Garden Merit“. Появява се в края на пролетта и разцъфтява в началото на лятото с розови до наситено виолетови цветове. Достига височина до един метър и е прекрасна добавка за всяка градина. Най-щастлив ще се чувства на добре дренирано и огряно от слънцето място. Спокойно можете да го оставите в градината си, дори и след като цветовете изчезнат. Зелено кълбо от семенни кутийки заема мястото на розовата топка, а всеки полъх на вятъра кара тези естествени маракаси да шушукат игриво.

Allium „Gladiator“

Гиганта. Така наричат градинарите този великан, достигащ невероятния размер от метър и половина. Цъфти от Май до Юни с големи синкаво - розови цветове. За по-впечатляващ ефект се препоръчва засаждането му в групи от по 7 - 10 луковици. Изискванията за отглеждането на този алиум са както за всички останали от семейството - добре дренирана почва, много слънце и редовно поливане.

Allium „Globemaster“

Още един носител на награда, хибрид, който може да се намери и на българския пазар. По-нисък от изброените, достига до 80 см., но с много богат и плътен цвят. Има по-силно изразен аромат на лук, както от цвета, така и от листата. Цъфти в началото на лятото.

Видове алиум:

Allium schubertii
Allium sphaerocephalon
Allium flavum
Allium nectaroscordum
Allium neapolitanum
Allium narcissiflorum


Още за цветята:
Източник:flowersnet.info