Полезна информация за цветята.Английско мушкато - за цветарки-мераклийки.

Английско мушкато - за цветарки-мераклийки

Мушкатото (Pelargonium) от семейство Здравецови (Geraniaceae) произхожда от Южна Африка. Родът включва около 280 вида тревисти растения, храсти и полухрасти. Английското мушкато, по-известно като налба, съществено се различава от по-популярните си събратя. Нарича се английско, защото естествената му форма е била обект на продължителна селекция в Англия, благодарение на която сега има десетки сортове с най-различна багра и големина на цветовете.

Стъблото на налбата е изправено , 45-55 см високо, слабо разклонено. Листата не приличат на тези на другите мушката. Има простоцветни и кичести сортове, с едноцветна или пъстра окраска.

Английското мушкато е по-капризно от другите. За да ни радва през лятото с обилни цветове, трябва да му създадем оптимални условия за прекарване на зимата. От ноември-декември до март трябва да обитава светло помещение с температура около 12-13 градуса. През този период се полива много внимателно, без да се допуска преовлажняване. През март-април растенията се пресаждат в нова почва, съставена от градинска пръст, листовка и пясък в съотношение 2:1:1. Важно условие е почвата да е по-тежка, но да не задържа влага. След пресаждането поливането се увеличава, осигурява се температура около 20 градуса и 2 пъти месечно се внася разтворим тор за стайни цветя.


Още за цветята:
Източник: Български фермер