Полезна информация за цветята.Саксиите са важни за самочувствието на цветята ви.

Саксиите са важни за самочувствието на <strong class=цветята ви" id="pic" class="bss">

Металът

Металните съдове трябва да имат някакво вътрешно покритие, което да ги предпазва от корозия. В противен случай те лесно се разрушават от влагата. Освен това бързо се нагряват и не са подходящи за чувствителни растения.

Пластмасата

Пластмасовите съдове са удобни, леки, трайни и евтини. В тях почвеният субстрат изсъхва по-бавно, което трябва да се има предвид при поливането. Основният недостатък на пластмасовите съдове е, че не пропускат въздуха и по тази причина са неподходящи за растения, изискващи повишена коренова аерация като кротон, антуриум, драцена, кордилене и др.

Формата

Съдовете за растенията могат да бъдат най-разнообразни - кръгли, правоъгълни, квадратни, триъгълни, конусовидни, с форма на гърне или ваза и др. Колкото по-сложна е формата и колкото по-богато е украсен съдът, толкова по-опростена трябва да бъде композицията в него. Обратното - по-изчистените линии на съда позволяват пищно и разноцветно съчетание на видове.

Много атрактивни са т. нар. специфични” съдове. Те нямат строго определена форма. Обикновено са керамични, имат допълнителни отвори по повърхността , в които можете да засаждате растения. Подходящи са за отглеждане на луковични, сукулентни растения, ягоди, подправки и др.


Още за цветята:
Източник: Български фермер