Полезна информация за цветята.Саксиите са важни за самочувствието на цветята ви.

Саксиите са важни за самочувствието на цветята ви

Металът

Металните съдове трябва да имат някакво вътрешно покритие, което да ги предпазва от корозия. В противен случай те лесно се разрушават от влагата. Освен това бързо се нагряват и не са подходящи за чувствителни растения.

Пластмасата

Пластмасовите съдове са удобни, леки, трайни и евтини. В тях почвеният субстрат изсъхва по-бавно, което трябва да се има предвид при поливането. Основният недостатък на пластмасовите съдове е, че не пропускат въздуха и по тази причина са неподходящи за растения, изискващи повишена коренова аерация като кротон, антуриум, драцена, кордилене и др.

Формата

Съдовете за растенията могат да бъдат най-разнообразни - кръгли, правоъгълни, квадратни, триъгълни, конусовидни, с форма на гърне или ваза и др. Колкото по-сложна е формата и колкото по-богато е украсен съдът, толкова по-опростена трябва да бъде композицията в него. Обратното - по-изчистените линии на съда позволяват пищно и разноцветно съчетание на видове.

Много атрактивни са т. нар. специфични” съдове. Те нямат строго определена форма. Обикновено са керамични, имат допълнителни отвори по повърхността , в които можете да засаждате растения. Подходящи са за отглеждане на луковични, сукулентни растения, ягоди, подправки и др.


Още за цветята:
Източник: Български фермер