Отглеждане на картофи.Бататите – сладки картофи.

Бататите, известни още като "сладки картофи", са сравнително слабо познати в нашата страна, но представляват интерес за личното стопанство. Те образуват клубени с големина от 200 г до няколко килограма. и имат висока хранителна стойност – съдържат от 24 до 28 % захари. Вкусът им е като на бялата тиква и кестена. Консумират се печени, варени или пържени. Стъблата на растенията са стелещи се и крехки. Пресни, изсушени или силажирани, те са подходящи за фураж.

 

Поради високите им изисквания към температурата на почвата и въздуха бататите виреят само в някои полски райони, и то предимно край реките. За тях трябва да се подбират богати наносни, глинестопесъчливи почви. Подходящи предшественици са фъстъци , фасул, дини, пъпеши.

 

Растението се размножава вегетативно, но при нашите климатични условия предварително се произвежда разсад. За целта се избират здрави клубени с тегло над 200 грама. Рътенето им се извършва в топли парници или топли лехи, защитени с двоен полиетиленов тунел. В началото на месец март клубените, предварително обеззаразени с фундазол 0,1%, се нареждат върху слой от 8-10 см чист речен пясък, без да се допират един до друг. Покриват се с 4-5 см от същия пясък и се поливат обилно. Оптималната температура за развитието на вегетативните пъпки е 20-30°С. След 2-3 седмици се формират кълнове с нежни коренчета, които се отделят от майчините растения и се пикират на 5/5 см 6 парници или лехи, покрити с полиетилен. За да се произведе разсад за 1 декар насаждение, са необходими 30 кг клубени. Възможно е разсадът да не се пикира и младите растения да се отделят от клубените в деня на засаждането. В този случай рътенето започва 20-30 дни по-късно, като издънките задължително се посипват с влажен пясък, за да се ускори развитието им. Разсадът е готов, когато достигне височина 15-20 см и 4-5 листа. Трябва да се знае, че при този вариант добивите са много по-малки.

 

При отглеждането на растението подготовката на почвата е от съществено значение. През есента площта се изорава на дълбочина 20-25 см, а през пролетта се обработва така, че в момента преди засаждането да бъде в градинско състояние.

 

Бататите се нуждаят от много и разнообразни хранителни вещества. Особено чувствителни са към калиевите торове, поради което при подхранването им те трябва да преобладават. Най-подходящото съотношение между азота, фосфора и калия е 1:2:3, или 40-50 кг/дка амониева селитра, 60-70 кг/дка двоен суперфосфат и 80-100 кг/дка калиев сулфат. Оптимален ефект от торенето се получава, когато посочените количества се внасят на три пъти преди последната пролетна обработка – фосфорни и калиеви торове; непосредствено преди засаждането в браздите – азотни, фосфорни и калиеви, и в началото на юни за подхранване – азотни и калиеви. Положително влияние върху величината на добива има разложеният оборски тор – 3-4 т/дка се внасят преди последната пролетна обработка.

 

За нашите климатични условия най-подходящият срок за засаждането на батати е около 15 май. За целта площта се набраздява на разстояние 85-90 см. Разсадът се поставя малко над дъното на браздите, на разстояние 35-40 см, и се полива гравитачно с умерено количество вода. След прихващане на растенията борбата срещу плевелите е първостепенна задача. За целта се извършват 2-3 окопавания през периода май-юни, но не по-късно, защото растенията се развиват много бързо и покриват цялата почвена повърхност. Въпреки че бататите не са особено взискателни към почвената влага поради дългия им вегетационен период, добре е да се полеят 3-4 пъти след засаждането през интервал 15-20 дни.

 

Клубените се прибират през октомври – преди падането на сланите, като предварително се изрязва надземната маса на растенията. Най-подходящият момент е, когато листата започнат леко да пожълтяват, а самите клубени при разрязване не почерняват и засъхват бързо. Това показва, че те са узрели, за разлика от зелените, при които от разреза изтича млечнобяла течност.

 

Средният добив от сортовете, които се отглеждат у нас китайските Шен Ли 100 и № 169 и българският № 9/, е 3-4 т/дка. След изваждането, почистването и сортирането клубените се подготвят за съхранение, като 15-20 дни се просушават при температура около 25°С. Прибират се в помещения, не по-топли от 8-10°С и с влажност на въздуха около 75%. По този начин продукцията може да се запази в отлично състояние до 5 месеца.