Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Изисквания на растенията към влагата

Мероприятия в зеленчуковата градина.Изисквания на растенията към влага.

Изисквания на растенията към влага. Зеленчуковите растения са особено взискателни към влагата, това се обяснява със значителното съдържание на

вода в тях (от 65 до 97 % в зависимост от културата), а така също от голямата изпарителна площ – листната маса. Съдържанието на вода в тъканите на листата не трябва да бъде по-малко от 90-95%.

Особено влаголюбиви са краставиците, зелевите култури, репички и разсадите.

Как се отразява недостатъкът на влага на качеството на продукцията? При недостатък на влага в почвата растения като листни зеленчуци и репички преждевременно стареят. Листата и кореноплодите стават груби, придобиват горчив вкус. Същото се получава и при краставицата. При зелето се преустановява нарастването на кочана, а при цветното зеле главата не достига нужните размери и жълтее.

При зеленчуците ( краставици, домати, тиквички, патисони и др.), се повишава изискването към влага в периода на завързване на завързи и плододаване. През това време е особенно опасно да има големи периоди между поливките.

Без достатъчно количество влага, нарастването на плода, кочана, кореноплода спира, а при слънчеви дни повърхностните тъкани бързо се вкорковяват и губят еластичност. Въстановяването на поливките предизвиква напукване на плодовете, кочаните и кореноплодите – продукцията става некачествена.

Кореноплодите и бобовите се нуждаят от вода в първия период на растеж. В следващите, те развиват дълги корени до 130 – 300 см и използват влагата от по – долни почвени слоеве. Такива изисквания към влагата имат тиквите, дините и пъпешите. При лука влага се изисква при формиране на листна розетка, а при картофите в периода на бутонизация, цъфтеж и клубенообразуване.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates