Как да съхранявате краставици, така че да останат свежи за по-дълго време?

 

При отглеждане на краставици има такъв проблем - в средата

на лятото количеството е толкова голямо, че се чудиш какво да ги правиш, а след няколко месеца, ходиш из градината в търсене на някоя краставица. Така че въпросът - как да съхраните краставиците, е изключително актуален.

Какви краставици трябва да бъдат избрани за съхранение?

За дългосрочно съхранение на пресни краставици подходящи краставици са - непрерастнали краставици, без повреди (в противен случай ще загният).

Преди съхранение не е необходимо да се измиват, защото ще се унищожи техния естествен защитен филм.

Условия за съхранение на краставици


Подходящата температура за съхранение на краставици - от 4-6°С до 8° C, идеална влажност - 85-95%. При по-ниски температури, краставиците се преохлаждат и сърцевината става мека и слизеста, така че да не се съхраняват краставици във фризери - стават меки, с нехарактерна и неприятна текстура. Срокът на съхранение на краставици у дома, без охлаждане е до 1-3 дни, след което плодовете започват да увяхват.

Как да съхранявате краставици в хладилника?

На долния рафт на хладилника е перфектната температура за съхранение на пресни краставици. Само влажността на въздуха е много ниска и краставиците "умират" в продължение на 7-10 дни. Този проблем може да бъде преодолян, ако поставите краставиците в найлонова торба без да я завързвате, а отвора покриете с влажна кърпа. Ако е необходимо , навлажнете отново кърпата. Това ще удължи срока на съхранение до 20 дни.