Мероприятия в зеленчуковата градина. Свеж лук през зимата. При домашни условия не може да отглеждате всички видове зеленчуци, но има такива, които се чувстват добре у дома и спокойно можете да ги отглеждате и да ги ползвате през зимата.

Може да се засажда кромид, чесън , както и многогодишен лук. Разбира се, вкъщи лукът се отглежда предимно за зелено. За кромида е достатъчно дори да го натопите във вода. Едва ли има домакинство, което през зимните месеци да не постави няколко глави лук в съд с вода. Зелените пера се развиват много бързо и са чудесна добавка за салатата или ястията.

Както вече споменахме кромидът може да се натопи във вода - и то не цялата глава, а само дънцето. По този начин перата нарастват много бързо. В този случай трябва редовно да сменяте водата в съда. Периодично може да поставяте нови луковици и ще имате свеж лук чак до пролетта. Друг начин за отглеждане на лук е като засадите луковички или скилидки в почва. Поставете саксията в светло и топло помещение и чакайте реколта. Грижите са както за саксийните растения - поливане и разрохкване на почвата. Някои градинари, непосредствено преди трайните застудявания, откопават туфа многогодишен лук и го засаждат в саксия. Растението се развива добре, ако има достатъчно топлина вкъщи.