Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Шарка по овцете

Шарката по овцете е остра заразна болест, причинявана от вирус.

Епизоотологични особености.

Източник на заразата са болните и преболедувалите овце, върху кожата на които вирусът се запазва дълго време. Траен източник са и животинските суровини - вълна, кожи и месо. Предаването на инфекцията става по въздуха (аерогенно) - като капкова или прахова инфекция. На далечни разстояния вирусът се разнася от сурови животински продукти - предимно непрана вълна, и от преработващи заведения - дараци и тепавици. Вирусът се отделя и чрез млякото.

Шарка по овцете-клинична картина.

Инкубационният период при естествени условия е от 2 до 14 дни. Болестта се развива остро и започва с висока температура(41-42°С), омърлушеност,отичане на клепачите, изтечения от очите и носа, спиране на преживянето. След 3-4 дни се появява характерният кожен изрив. Той се развива най- често на местата, обрасли с къса вълна - по главата, корема, външните полови органи и долната повърхност на опашката. На тези места се появяват единични слабо повдигнати петна с розов цвят (розеоли). Скоро от тях се развиват твърди възелчета, които след това те се превръщат в корички (крусти). Тяхното опадване започва след нови 3-4 дни, като се появяват червени петна, които бавно избледняват.

При обикновена форма шарката по овцете завършва с оздравяване за около 25 дни. Често обаче тя се усложнява с отоци по кожата, засягане на очите с некрози и ослепяване, пневмония и аборти. Агнетата боледуват по-тежко от възрастните овце. Прогнозата при шарката по овцете зависи от формата, сезона (при студени и влажни сезони смъртността е по-висока) и от бактериалните усложнения.

Профилактика и борба с шарката по овцете.

Незаразените стопанства в страната се предпазват чрез строги гранични мерки. Внесените овце се карантинират за 30 дни. Избягва се пашата в близост до границата или до съмнителни овце. Извършват се ветеринарен контрол върху вносната вълна и предприятията за нейната преработка, дезинфекция на вълната преди преработката. Контролира се придвижването на овцете за сезонна паша. При поява на шарката стопанството или селището се поставят под възбрана, като основните мерки се насочват към локализиране и ликвидиране на инфекцията. Заразените стада се изолират оборно или пасищно, а при подходяща ситуация се избиват (с обезщетение на стопаните). Организира се обезвреждане на млякото, на вълната на случайно закланите овце и на кожите от умрели или заклани животни. Провежда се текуща дезинфекция - помещенията се обработват с 3-5% формалин или с 4-5% хлорна вар, а вълната се обеззаразява.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates