Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Анаеробна дизентерия по агнета

Анаеробната дизентерия по агнетата се причинява от Клостридиум перфрингенс - тип В. Болестта засяга новородените агнета на възраст най-често в първите 2-3 дни, по-рядко на 4-5 ден от раждането.

Епизоотологични особености. Болестта анаеробна дизентерия по агнета се явява в стадото спонтанно. Причинителят е постоянен обитател в червата на здравите животни и с изпражненията замърсява околната среда. За да се появи болестта, са необходими предразполагащи условия и попадане на причинителя в храносмилателния канал на агнетата. Тяхното заразяване става по алиментарен начин от замърсените с причинителя постеля, виме на майката и др. Най-опасно е заразяването, настъпило веднага след раждането. Пребозаването и нередовното бозаене предразполагат към появата на болестта.

Клинична картина на анаеробна дизентерия по агнета. Инкубационният период е само няколко часа. Болестта протича остро и подостро. При острата форма се констатира общо неразположение, агнетата отказват да бозаят, залежават се. Скоро се появява диария. Изпражненията са течни, светложълти или червеникави (примесени с кръв).

Лечение на анаеробна дизентерия по агнета. Прилагат се специфичен серум, очистително или други лечебни средства. Профилактика и борба. Мероприятията са насочени към правилното отглеждане и хранене на майките и агнетата. При поява на болестта агнетата се поставят в чисти и хигиенични помещения. Всяко агне се серумира предварително още в първите часове след раждането.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates