Полезна информация за животните.

Болните от мускулна дистрофия, известна и като клека (коленица) агнета отначало са вяли, залежават се, при поражение на скелетните мускули имат разстройство в координацията на движенията, а при поражение на миокарда се наблюдават аритмия и тахикардия.

Животните имат и отоци по крайниците и корема. В тежките случаи липсва апетит наблюдава се диария, в кръвта на животните има намалени количества еритроцити, хемоглобин и левкоцити, а в урината - захар и ацетонови тела.

Болестта се проявява при новородени и при 2-3-месечни агнета

Болните животни са слабоподвижни, трудно стават, стоят с отпусната глава и широко разтворени крайници. При движение залитат, често падат и лежат безучастно на една страна с протегнати крайници и отметната глава.

Другият критичен момент за появата на мускулна дистрофия е в началото на пасищния сезон. Болните агнета изостават от стадото, продължително време лежат, някои започват и да куцат. През следващите дни се проявяват гореописаните симптоми (схванат вървеж, трудно се изправят на краката си, има болезненост при движение, намален или липсващ апетит).

На болните агнета се дава вътрешно или мускулно натриев селенит, витамин Е, метионин, цистин, селед.


Още за животните:
Източник:Български фермер