Полезна информация за животните.

Болните от мускулна дистрофия, известна и като клека (коленица) агнета отначало са вяли, залежават се, при поражение на скелетните мускули имат разстройство в координацията на движенията, а при поражение на миокарда се наблюдават аритмия и тахикардия.

Животните имат и отоци по крайниците и корема. В тежките случаи липсва апетит наблюдава се диария, в кръвта на животните има намалени количества еритроцити, хемоглобин и левкоцити, а в урината - захар и ацетонови тела.

Болестта се проявява при новородени и при 2-3-месечни агнета

Болните животни са слабоподвижни, трудно стават, стоят с отпусната глава и широко разтворени крайници. При движение залитат, често падат и лежат безучастно на една страна с протегнати крайници и отметната глава.

Другият критичен момент за появата на мускулна дистрофия е в началото на пасищния сезон. Болните агнета изостават от стадото, продължително време лежат, някои започват и да куцат. През следващите дни се проявяват гореописаните симптоми (схванат вървеж, трудно се изправят на краката си, има болезненост при движение , намален или липсващ апетит).

На болните агнета се дава вътрешно или мускулно натриев селенит, витамин Е, метионин, цистин, селед.


Още за животните:
Източник: Български фермер