Полезна информация за животните.Отглеждани оборно, агнетата заболяват от рахит.

 

Отглеждани оборно, агнетата заболяват от рахит

В основата е дисбалансът между калций и фосфор в дажбата на подрастващитеживотни. Това е пътят на възникване на дефицит на витамин Д.
Най-силно се засягат тръбестите кости - там, където растежът е най-интензивен. Настъпва удебеляване на границата между костите и хрущялите.
Рахитът се среща най-често при агнетата и подрастващитеживотни, отглеждани изключително при оборни условия, предимно в групите за интензивно угояване.
Първоначално прави впечатление , , че агнетата лежат продължително време. По-късно вървежът им става нестабилен, схванат. Тъй като в началото животните наддават бързо, вследствие нарушената минерализация при натоварване костите се изкривяват. Първо се засягат предните крайници.
Заболелите животхни започват прогресивно да отслабват.
най-ефективната терапия и профилактика е приложението на витамин Д. Прилага се в доза 75 000 до 150 000 международни единици за животно. Желателно е това да стане двукратното, дори трикратно през 10-20 дни. За предпочитане е, ако се инжектират поливитаминни препарати, съдъжащи витамините А, Д, Е, В1, както и селен.


Още за животните: