Полезна информация за овцете.Източнофризийска порода овце.


Източнофризийска порода овце е създадена в маршовите области на Германия край Северно море. Районът е характерен с прохладно лято и сравнително топла зима без екстремни промени в температурата.

Живото тегло на женските животни от източнофризийската порода овце е 65 до 85 кг, а на мъжките -100-120 кг. Плодовитостта им е 180-220%. Млечността за лактация при животните, записани в племените книги, е 600-650 л при рекорд 1200 л, масленост 5,0-6,5% м.в и съдържание на белтъчини 4,9-5,1%. Агнетата растат интензивно и при добро хранене могат да се заплождат на 10-12 - месечна възраст. От овцете се стригат 5-7 кг рунна вълна. Племенната работа с Източнофризийска порода порода е започнала преди повече от 110 години. Първият внос у нас (и изобщо експорт на животни от Германия от тази порода) е реализиран през 1904 г. Още тогава е отбелязано, че животните много трудно понасят горещите дни през лятото със сух въздух. Нямат стаден инстинкт, тъй като в родината им се отглеждат на малки групи.

Източнофризийска порода порода е използвана масово за кръстосване при създаването на млечно овцевъдство в страни, като Израел, Франция, Англия, Унгария, Испания, Португалия и Гърция с променлив успех. Тя е една от основните породи при създаването на шуменския тип на Синтетичната популация 5ългарска млечна и т.нар. златушки тип овца. Чистопородни стада от Източнофризийската порода са интродуцирани с успех в Англия, Полша, Австрия Унгария и Швейцария.