Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Определяне на продуктивната насока на овцете по по екстериор

Полезна информация за овцете.По екстериора може да се определи продуктивната насока на овцете. По екстериора може да се определя продуктивната насока на овцете - за

вълна, за месо или за мляко, конституцията и здравословното състояние. При овцете има голямо разнообразие в екстериорните форми, въз основа на които са обособени няколко типа.

За вълна

Овцете се отличават обикновено със здрава конституция. Тръбестите кости са средно дълга и дебели. Главата и шията са развити и доминират над останалите телесни части, без да нарушават хармоничното развитие на тялото. Кожата е развита и образува добре оформени няколко напречни и една надлъжна гънка на шията, а при някои животни кожни гънки се срещат и по тялото. Обраслостта на главата, корема и краката с вълна е много добра. Вълната е бяла, тънка, с правилни къдрици, гъста и с достатъчно серей. Като отклонение от нормалния тип за вълна са животните със силно нагъната кожа. Те са нежелани, понеже трудно се стрижат и вълната им обикновено е къса.

За месо

Животните имат широко, дълбоко и закръглено (бъчвообразно) тяло с широко поставени крайници. Костната система е здрава и плътна, мускулатурата добре развита, вследствие на което бутовете и гърдите са изпъкнали и закръглени. Подкожният слой е силно развит и животните натрупват много тлъстини. Обраслостта на тялото не е добра. Вълната обикновено е полутънка или полугруба, с недостатъчна гъстота, а понякога и дължина, бедна на серей и при повечето породи с неизразена къдравост.

За мляко

Овцете са едри, с удължени форми. Гърдите са дълбоки, но тесни. Вълната е груба или полугруба. Обраслостта на главата, корема и краката е недостатъчна. Мускулатурата и подкожната тъкан са слабо развити. Кожата е тънка и плътна. Костите са удължени и здрави.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates