Американски учени откриха в САЩ паразит-муха(Apocephalus borealis), който зомбира пчелите, кара ги да напускат кошерите си, дезориентира ги и накрая ги убива, съобщи АФП.

Феноменът за пръв път е наблюдаван в университетското градче на Сан Франциско. Според ентомолозите този паразит може да бъде причината за масовото изчезване на пчелите през последните години, известно като "колапс на пчелните семейства".

Това загадъчно явление се появи през 2006 г. и унищожи голям брой медоносни пчели в САЩ. Пчелите играят съществена роля за повишаваето на добивите от селскостопанска продукция, тъй като те участват в опрашването на културите. Досега паразитът на мухата Apocephalus borealis беше открит при домашни пчели единствено в Калифорния и Южна Дакота, уточнява един от участниците в изследването Джон Хаферник, професор по биология в университета в Сан Франциско.

Но вредителят бързо се разпространява и може да застраши пчелните семейства на цяла Северна Америка , тъй като професионалните пчелари пътуват с кошерите си из много щати, за да опрашат реколтите.

Заразяването на пчелното семейство започва, когато мухата снесе яйцата си в торса на пчелата. Веднъж заразени, пчелите напускат кошера, предимно нощем, и се събират близо до светлинни източници. Учените наблюдавали как пчелите се въртят в кръг, напълно дезориентирани, след което умират като зомбирани.


Източник: БТА