Пчеларство.

Необичайната обстановка в страната изисква изключително внимание от страна на пчеларите. Преплитане на зимни и пролетни грижи може да предизвика срив в семействата

 

МНОГО ПРАШЕЦ И АКТИВНОСТ НА ПЧЕЛИТЕ

Удоволствие за всекипчелар е при тези първи следзимни прегледи или изобщо посещения на пчелина, да наблюдава изобилието от постъпващ прашец в кошера. Движението на труженичките прави безсмислен въпросът за състоянието на пчелното семейство. Усърдието на пчелите да набавят по-големи запаси от този продукт така необходим за развитието на поколението, не може да не буди възхищение. Първите цъфтящи растителни видове вече преминават, идва ред на върбата, може би скоро и първите овощни видове. В различните райони на страната е различно. Общото е веселото, почти пролетно настроение на пчелите, които усилено се трудят. А това е радост и за пчеларя!

ВЪЗМОЖНИ СА ПРОБЛЕМИ СЪС ЗАПАСИТЕ ОТ ХРАНА
Другият полюс на настроението може да бъде неприятен. Дори добре запасени от миналата година кошери, могат да изпаднат в състояние на недоимък. Особено важен, да не кажем катализиращ ефект, може да бъде прибързаното подхранване. При някои пчелари е принцип до началото на март, при други до началото на април, да не отварят пчелните си семейства. Това може да важи за нормални години с нормално протичащи зимни циркулации и температури. Тази година не е така и ще трябва по-рано да се провери състоянието на семейството. Не дай си „Боже“ да е малко храната – обричаме на гибел пчелното семейство, защото със сигурност през март и дори в началото на април ще има възвратни застудявания!

КОВАРНАТА „НОЗЕМА СЕРАНА”?
Всеки българскипчелар таи надежда, че през тази година няма да има проблеми с това заболяване. Липсата на клинични признаци е основен проблем, който наред с липсата на ефективни и регламентирани ветеринарно медицински препарати може да стопира всеки от нас. Един пчеларски вариант за изход и избягване на „Нозема серана” би бил поддържането на хигиенични и силни пчелни семейства. Нещо което е невъзможно без добър инвентар и правилна подготовка през есента. Да не забравяме за редовната подмяна на майките и снабдяването с качествени такива. За съжаление това е трябвало да стане есента. Само практиката ще покаже кои са най-правилните мерки и кога да бъдат прилагани!