Всичко за пчеларството.Още малки, но практични пчеларски практики.

Петър Тонев
Пчеларството е такова многообразно и творческо занятие, че винаги ни дава възможност да добавяме нещо ново в нашата практика. Може да е малко, и да не го пише в книгите, но полезно. Това идва и от факта, че модерната цивилизация ни дава и обгражда с нови продукти и инструменти (които на пръв поглед нямат нищо общо с пчеларството.) Винаги сред нас има хора, на които нещо им хрумва да опитат и то се оказва, че им върши полезна работа.
Когато дойдат много рояци и отводки, а липсват в двора ви кошери... Тогава грабвайте кашоните!
Решението на проблема моментната липса на достатъчно кошери при наличие на много рояци и отводки го видях в практиката на един млад пчелар Наско Георгиев (с над 60 кошера) от село Драгойново, Пловдивска област. Когато в даден момент отводките му дойдат много, а няма в наличие празни кошери Наско използва като временно решение кашони с подходящи размери за рамки. Естествено, че ги съхранява на сухо място и покрива с полиетилен, докато си набави нужните кошери. А е имало и случай, както ми сподели, когато отводки дори са презимували живи и здрави в кашони.
КОРИТЕ ЗА ЯЙЦА КАТО... ПЧЕЛАРСКИ КОНСУМАТИВ!
Един приятел ми каза, че в богатата Холандия (за разлика от бедната България) корите за яйца не ги изхвърлят в кофите за боклук, а отново ги връщат в магазините за нова употреба. В България също има пчелари, които не изхвърлят корите за яйца, а ги използват като... гориво за своите пушалки. Това го видях за пръв път в практиката на Кръстьо Кръстев от гр. Първомай. А наскоро и в практиката на Георги Маринов от село Ябълково, Хасковска област, при посещението на пчелина му. Чист, удобен и безплатен консуматив. Времетраенето при едно зареждане на пушалката е около половин-един час.
ДОБАВЕТЕ И ОВОЩАРСКА НОЖИЦИ КЪМ ПЧЕЛАРСКИЯ СИ ИНВЕНТАР
Все още в нито един един пчеларски магазин у нас не съм виждал да се продава овощарска(лозарска) ножица. Но тази пролет ми се наложи да я ползвам за пръв път. Обикновено при традиционното и консервативно хващане на рояк влизат в действие няколко инструмента тръвен кошер, плат, стълба, трион, нож, пушалка и пр. Но има случаи, когато роякът се е хванал ниско на храст на тънки клонки и тогава няма нужда от сложни действия и инструментариум. Достатъчно е да имате под ръка една овощарска ножица и за няколко минути роякът се оказва в ръцете ви като огромен грозд от лоза. Тази пролет имах два такива случая и за мен това беше особено удоволствие.


Източник:fermera.bg