Всичко за пчеларството.Нетипична година.

За турското пчеларство в района на Измир. Неби Мотлу очаква добри добиви

Васил Радойчевски, Чешме, Турция
В началото на юни съм на почивка в Турция в района на Чешме, сравнително нов курорт, разположен на около 90 км от Измир, третия по големина град в Турция. Няма как да не се поинтересувам от пчеларството в района.
Неделя е пазарен ден в Чешме. Сутринта е облачно и подухва ветрец. За плаж и дума не може да става. Хващам маршрутното такси и се отправям към пазара, който радва окото с обилие от плодове и зеленчуци и е много подреден. Започва да ръми лек дъждец, колкото да прогони част от купувачите, но не и продавачите. Сред тях срещам двама пчелари. Единият явно е дребен, по-скоро любител. На импровизиран щанд предлага няколко вида мед, в това число и с восъчни питки, както и цветен прашец. Килограм мед струва 50 турски лири (34,25 лв по фиксинга на БНБ). Вторият разполага със сравнително голям щанд с рекламни пана, които се забелязват отдалеко. Той предлага мед от мащерка, боров мед, билков мед, мед от мандарина, цветен прашец и маточно млечице. И тук цените са високи половин килограм е 40 лири, а килограм 50. Разбира се , това са първоначални цени, които при пазарлък вероятно могат да бъдат намалени значително.
Обаждам се по телефона на Неби Мотлу, пчелар от Измир, известен на българската пчеларска общност. Кани ме на кафе в центъра на Чифтлик курортното селце, в което съм отседнал. Неби е член на Контролния съвет на пчеларското дружество в Измир. В него членуват около 1800 пчелари. Ето какво ми разказва той, докато пием гъстото и ароматно турско кафе.
Тази година е нетипична за пчеларството в района на Измир. Такава я правят дъждовете, които по това време обикновено липсват (бездъждовният период обичайно е шест и повече месеца). Благодарение на дъждовете пашата е значително по-обилна и се очакват добри добиви. Специално районът на Чешме се слави с мед от мащерка. Тук виреят няколко вида от това растение, осигуряващи конвейерна паша. Най-типичен за района на Измир е боровият мед (вид манов мед). Боровата паша е сравнително късна и изтощава изключително много пчелите, най-вече поради липсата на цветен прашец по това време. Майката ограничава снасянето. Семействата навлизат в зимния период отслабнали и с малко млади пчели. Силата на семействата при зазимяването е 3-5 междурамия. Пасивният период обаче е къс около един месец.
В района на Измир стационарното пчеларство икономически не е оправдано. Неби стопанисва около 100 пчелни семейства, които е местил няколко пъти от началото на сезона. Първият път от мястото на зимуване до най-ранната мандаринова паша, след това на евкалиптова паша. Току-що, в почивните дни, ги е преместил за трети път в селото на своя тъст, където има много люцерна и ливадна паша. След това ще ги премести близо до морето на борова паша. Избрал е място с цъфтяща поддържаща растителност, благодарение на което пчелите не се изтощават толкова при преработката на «медената роса» от боровете. После отново ще ги премести в мястото за зимуване. За една година пет премествания и така всяка година.
За да можеш да се изхранващ само от пчеларство в района на Измир са необходими поне 300 пчелни семейства. За професионални в Турция се смятат пчеларите, стопанисващи 500 и повече пчелни семейства.
Допиваме кафето, благодаря на Неби за ценната информация, след което се разделяме, пожелавайки си нови срещи. Този път в България. За спомен от срещата Неби ми подарява бутилка превъзходно червено вино и буркан мед от дива лавандула, какъвто се добива само в един от заливите на Чешме и има удивителен и неповторим вкус.
* * *
На близко разположеният гръцки остров Хиос цената на
пчелния мед е както следва от 10,50 € до 10,80 € за буркан 0,7 кг и от 6,10 € до 7,20 €
за буркан 0,4 кг


Източник: fermera.bg