Всичко за пчеларството.Нетипична година.

За турското пчеларство в района на Измир. Неби Мотлу очаква добри добиви

Васил Радойчевски, Чешме, Турция
В началото на юни съм на почивка в Турция в района на Чешме, сравнително нов курорт, разположен на около 90 км от Измир, третия по големина град в Турция. Няма как да не се поинтересувам от пчеларството в района.
Неделя е пазарен ден в Чешме. Сутринта е облачно и подухва ветрец. За плаж и дума не може да става. Хващам маршрутното такси и се отправям към пазара, който радва окото с обилие от плодове и зеленчуци и е много подреден. Започва да ръми лек дъждец, колкото да прогони част от купувачите, но не и продавачите. Сред тях срещам двама пчелари. Единият явно е дребен, по-скоро любител. На импровизиран щанд предлага няколко вида мед, в това число и с восъчни питки, както и цветен прашец. Килограм мед струва 50 турски лири (34,25 лв по фиксинга на БНБ). Вторият разполага със сравнително голям щанд с рекламни пана, които се забелязват отдалеко. Той предлага мед от мащерка, боров мед, билков мед, мед от мандарина, цветен прашец и маточно млечице. И тук цените са високи половин килограм е 40 лири, а килограм 50. Разбира се, това са първоначални цени, които при пазарлък вероятно могат да бъдат намалени значително.
Обаждам се по телефона на Неби Мотлу , пчелар от Измир, известен на българската пчеларска общност. Кани ме на кафе в центъра на Чифтлик курортното селце, в което съм отседнал. Неби е член на Контролния съвет на пчеларското дружество в Измир. В него членуват около 1800 пчелари. Ето какво ми разказва той, докато пием гъстото и ароматно турско кафе.
Тази година е нетипична за пчеларството в района на Измир. Такава я правят дъждовете, които по това време обикновено липсват (бездъждовният период обичайно е шест и повече месеца). Благодарение на дъждовете пашата е значително по-обилна и се очакват добри добиви. Специално районът на Чешме се слави с мед от мащерка. Тук виреят няколко вида от това растение, осигуряващи конвейерна паша. Най-типичен за района на Измир е боровият мед (вид манов мед). Боровата паша е сравнително късна и изтощава изключително много пчелите, най-вече поради липсата на цветен прашец по това време. Майката ограничава снасянето. Семействата навлизат в зимния период отслабнали и с малко млади пчели. Силата на семействата при зазимяването е 3-5 междурамия. Пасивният период обаче е къс около един месец.
В района на Измир стационарното пчеларство икономически не е оправдано. Неби стопанисва около 100 пчелни семейства, които е местил няколко пъти от началото на сезона. Първият път от мястото на зимуване до най-ранната мандаринова паша, след това на евкалиптова паша. Току-що, в почивните дни, ги е преместил за трети път в селото на своя тъст, където има много люцерна и ливадна паша. След това ще ги премести близо до морето на борова паша. Избрал е място с цъфтяща поддържаща растителност, благодарение на което пчелите не се изтощават толкова при преработката на «медената роса» от боровете. После отново ще ги премести в мястото за зимуване. За една година пет премествания и така всяка година.
За да можеш да се изхранващ само от пчеларство в района на Измир са необходими поне 300 пчелни семейства. За професионални в Турция се смятат пчеларите, стопанисващи 500 и повече пчелни семейства.
Допиваме кафето, благодаря на Неби за ценната информация, след което се разделяме, пожелавайки си нови срещи. Този път в България. За спомен от срещата Неби ми подарява бутилка превъзходно червено вино и буркан мед от дива лавандула, какъвто се добива само в един от заливите на Чешме и има удивителен и неповторим вкус.
* * *
На близко разположеният гръцки остров Хиос цената на
пчелния мед е както следва от 10,50 € до 10,80 € за буркан 0,7 кг и от 6,10 € до 7,20 €
за буркан 0,4 кг


Източник: fermera.bg