Всичко за пчеларството.Лъжица мед от рапица" href="/zhivotnovadstvo/pchelarstvo/2009-пчелен-мед-от-рапица.html">мед на ден и силата е с мен!.

Заместник-изпълнителният директор на ДФ Земеделие”, г-жа Атидже Алиева-Вели, откри събитие по проекта Силата на пчелния мед

На 28 юни заместник-изпълнителният директор на ДФ Земеделие” , г-жа Атидже Алиева-Вели, откри втория за София ден на пчелния мед, организиран от Сдружението за биологично пчеларство. Събитието се състоя в магазин ИКЕА на околовръстния път. То е част от проекта Силата на пчелния мед”, финансиран по мярка А Техническа помощ за пчелари и сдружения на пчелари” на Националната програма по пчеларство за тригодишния период 2014-2016.
По време на събитието пчелари от Сдружението демонстрираха как се извлича мед от рапица" href="/zhivotnovadstvo/pchelarstvo/2009-пчелен-мед-от-рапица.html">мед чрез центрофуга. Специално за всички присъстващи певицата Теди Кацарова сготви любимите си медени кулинарни изкушения, а организаторите раздаваха книжки с рецепти за здравословни медени ястия и десерти. За най-малките се организираха различни игри и забавления със Супер М. Тя ги научи как се прави медът и колко е полезен, а помощниците й изрисуваха лицата им с безвредни боички и помагаха при оцветяванито на детски книжки.
Кампанията Дни на пчелния мед” започна на 22 юни (неделя). Началото й даде председателят на Сдружението за биологично пчеларство Петко Симеонов, който изрази специални благодарности на зам. изпълнителния директор на ДФ Земеделие”, г-жа Алиева-Вели, за подкрепата и добрата комуникация.
Основното послание на кампанията - Силата на пчелния мед, тази година се разшири с мотото Лъжица мед на ден и силата е с мен!. Събитията продължават до 27 юли 2014 г., като следващите дестинации са: Варна, Бургас, Велико Търново и Елена. Любителите на меда могат да подкрепят проекта на Facebook страницата - https://www.facebook.com/natural.honey.eu.

Откриването на дните на меда
Това стана пред паметника на Съветската армия в центъра на София в неделя, на 22 юни. Това беше слънчев и топъл ден, пръв след климатичните катаклизми сполетели страната ни. Радостта на малчуганите от досега с пчелните продукти беше видим. Много от майките и бащите, съпровождащи децата си, се радваха на интереса към попълването на книжките за оцветяване, към пробите с пчелен мед. Някои от децата се заглеждаха и в центрофугата за извличане на меда, към поставените кошери, обличаха пчеларския блузон и въртяха центрофугата.
Попълването на анкетните карти ставаше спонтанно и дори активно. Раздаването на промоционалните торбички с мед и информационни материали не секна цял ден. Най-много посетители на откриването на промоционалната кампания предизвика участието на Теди Кацарова, която показа как трябва да се подхожда към децата. Нейното благоразположение към българските пчелни продукти добави привкуса на нашенското към настроението на детските души.
Получи се добър празник!
Продължението
В огромния магазин на ИКЕА” този път намери място и българският пчелен мед. На чудесния промоционален щанд с логото Силата на пчелния мед” се тълпяха родители с деца, посетители и любители на българския мед. Те активно участваха в анкетата на сдружението, но и опитваха от мострите. Демонстрациите на разпечатване на пчелни пити, центрофугиране, прецеждане и дегустация на топлия още пчелен мед предизвикваха спонтанно удовлетворение. Всеки искаше да пробва от восъчните отпечатки и да пипне пчелните пити.
Несъмнено важно условие за успех при такива мероприятия е професионалното отношение на изпълнителя в случая избраната с конкурс фирма за организиране и провеждане на такива тържества. Дори самото техническо изпълнение на промоционалния щанд беше на много високо ниво. Нашите пчелари ще имат удоволствието да се докоснат до Магията на пчелния мед”, представена на този щанд по време на следващите организирани събития по графика на проекта.


Източник: fermera.bg