Всичко за пчеларството.Учени създадоха 100% безвредна захар.

Екип учени от Виенския технологичен университет са разработили нова технология за получаване на безвредна захар.

Резултат от тази работа е получената особена форма еритрит натурален заместител на захарта. Както казват учените, еритритът не провокира напълняване, кариес и не влияе на нивото на захарта в кръвта. По принцип, еритритът отдавна се използва в Азия. Традиционно той се получава от дрожди, получени от висококонцентрирани джибри. Освен това, учените са намерили по- лесен и по-изгоден от икономическа гледна точка начин за производство на еритрина. Оказало се, че особен вид плесен - Trichoderma reesei, влияе специфично върху химичните елементи в сламата.

Ученитемодифицирали генетично гъбите, така че да увеличат производството на еритрин до необходимото ниво. Полученият по този начин подсладител по сладост е еквивалент на захарта до 70-80%. Учените съвместно с компанията ANNIKKI вече са патентовали технологията за промишлено производство на еритрит.


Източник: fermera.bg
, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));