Полезна информация за Вашите пчели.

Лечебна динка (Sanguisorba officinalis).

 

Многогодишно тревисто растение, с височина 20-80 см. Стъблата са предимно единични, в горната част малко разклонени, гладки и кухи. Приземните листа са големи,

текоперести, с 7-25 назъбени, синкави отдолу листчета, в горната част листата са по-малки, без дръжки. Цветовете са малки, тъмно-, почти черно-пурпурни, събрани в овални, с дължина 1-3 см. съцветия, във формата на главички. Плодовете са семена.

Цъфти през юли и август. Пчелите активно събират нектар и прашец. Растението е много добър източник на цветен прашец.

Отварата от корени и екстрактът от билката преустановяват различни кръвотечения (маточни, стомашно-чревни, белодробни, хемороидни и други), свиват кръвоносните съдове, забавят перисталтиката на червата, спират спазмите, успокояват и спират възпалителните процеси и имат стягащо, болкоуспокояващо и силно антибактериално действие. Фитонцидите на корените убиват тифозните и паратифозните бактерии за 15 минути, а дизентерийните за 5 мин. Външно , отварата от корени се употребява под формата на влажни компреси при различни възпалителни процеси на кожата и за изплакване при възпаление на устната кухина и гърлото.