Полезна информация за Вашите пчели.

Смърт при пчелите доведе до призиви за забрана на някои пестициди в САЩ

 

Преди две години, пчелите на Стив Макданиел започват масово да умират. „Имаше всички белези, че смъртта е в

следствие на пестициди“, казва той, описвайки купищата мъртви пчели, които се появили извън кошерите. „Това е единственото обяснение“.

Макданиел, многогодишен пчелар в Манчестър, щата Мериленд, е предпазил пчелните си семейства от червеи, вируси и други болести, в продължение на 35 години. Сега той и други пчелари обвиняват един клас от пестициди, наречен неоникотиноиди, който придоби широка употреба през последното десетилетие, свързвайки го с мистериозното умиране на пчелите на разстояние от Colony Collapse (CCD) или Синдромът на разрушената пчелна колония.

Те искат Агенцията за защита на околната среда на САЩ да последва примера на Европейския съюз през декември миналата година и да забрани употребата му.

Производителите на химикала Bayer AG (BAYN), Syngenta AG (SYNN) и Dow Chemical Ko (DOW) казват, че неоникотиноидите не са виновни за смъртта при пчелите и засилиха лобирането си, за да се противопоставят на призивите за забрана. Премахването на продукта ще има малки ползи за пчелите и ще накара фермерите да се върнат към продукти, които са по-вредни за тях, казват те.

Става думи за миалиарди долари в селскостопанското производство. Пчелите опрашват десетки растения, от кайсии до тиквички и допринасят за повишаване стойността на културите около 15 милиарда щатски долара на година, според американското министерство на земеделието. Последните проучвания показват, че почти една трета от очакваните 2,6 милиона семейства, не успяват да оцелеят през зимния спящ сезон.

Бадемова реколта

Необходими са повече от половината пчели на държавата, за да опрашат една култура, която дава годишен оборот от 4,8 милиарда щатски долара на година. Това е реколтата на бадеми, която е най-доходоносната в САЩ. Фирмите, използващи опрашители за автоматична обработка варират от Hershey Ko, производител на бонбони Almond Joy bars, до Burt’s Bees, производител на балсам за устни Clorox Ko.

Неоникотиноидите работят като проникват в растенията и ги защитават по време на вегетация. Това елиминира нуждата от многократно пръскане и представлява „революция в борбата с вредителите“, казва Дейв Фишер, директор по околната среда на Bayer CropScience. „Тези продукти се използват в устойчивото земеделие и не допринасят за големите загуби на опрашители.“

ЕС през декември забрани три вида пестицидите за две години, като цитира проучвания, които показват, че неоникотиноидите – клотианидин, имидаклоприд и тиаметоксам – представляват риск за пчелите, като същевременно признава, че няма убедителни доказателства за това. Екологичните организации в Канада, включително фондацията Sierra Club, настояват за по-строго регулиране на продуктите там.

Дезориентирани пчели

Смъртните случаи на пчели достигнали застрашителни размери през 2006 г., когато учените идентифицирали Colony Collapse, синдром на неизвестна причина, изразяващ се в дезориентация на пчелите, които не успяват да намерят пътя обратно до кошера си и умират навън. Пчеларите изведнъж докладвали огромни загуби, изразяващи се в около една трета от своите колонии – в сравнение с 15 процента през предходни години.

Причината остава предмет на ожесточени спорове и няма открито ефективно лечение. Подозренията варирали от акара Вароа, паразит, който масово зарази американските кошери през 1987 г., до вируси и загуба на хабитат (местообитание).

През последните години, научните изследвания свързват неоникотиноидите със смъртта на пчелите.

Проучване от миналата седмица на Харвардското училище за обществено здраве, откри връзка между високата смъртност на пчелите през зимата и химикала. Проучването установи, че изложените на химикала насекоми и тези, които не са изложени на въздействие от него, оцелели еднакво добре през останалите сезони, докато групите пчели изложени на въздействието на химикала се представили много по-зле в края на зимата, проявяващи симптоми на Colony Collapse.

Неврологични функции

Това предполага, че химикалите предизвикват заболяване на пчелите, вероятно чрез нарушаване на техните неврологични функции.
„Ние демонстрирахме в това проучване, че неоникотиноидите са вероятно отговорни за синдрома на Colony Collapse в пчелните кошери, които са били здрави преди идването на зимата“, казва ръководителя на изследването Chensheng Lu.

Bayer отхвърля това проучване, зявявайки, че нуспехите на колониите било предупределено, отчасти, защото пчелите били хранени изкуствено с високи нива на пестициди. Проучването „не дава смислена информация, относно оценката на риска за пчелния мед“, заяви компанията в изявление.

Химикалите са били на пазара в продължение на две десетилетия, макар и със съдържание на по-ниско токсичния неоникс като клотианидин, пуснати на пазара от Bayer с наименование Пончо, появил се преди десетилетие и отвори врати към широко използване при царевицата и соята, двете най-големи американски култури.

Jeff Pettis, който ръководи изследователска лаборатория за пчели към американското министерство на земеделието в Белцвил, Мериленд, заяви пред депутатите в Конгреса на 29 април, че най-доброто действие, което може да се предприеме, за да се помогне на пчеларите, е да се финансира изследването на вароа, който той нарича „съвременната чума“ за пчелите. Той характеризира пестицидите като второстепенен проблем.

Други мнения

И все пак, казва той „излагането на околната среда на пестициди може да отслаби пчелните семейства и вероятно ги прави по-податливи на други заболявания“.

Пчелните нива на загуби се стабилизира през последните години, но остават достатъчно високи, за да се създаде недостиг, който заплашва от повишаване цените на хранителните продукти, според американското министерство на земеделието.

Демократичният представител на Орегон, Earl Blumenauer е внесъл в парламента законопроект за забрана на неоникотиноидите. Центърът за безопасните храни, Приятели на Земята и American Bird Conservancy подкрепят забраната, докато американската Seed Trade Association, CropLife America и Bayer лобират обратното.

Сенатор Heidi Heitkamp, демократ от Северна Дакота, каза, че загубата на местообитание е основния фактор за спада в производството на мед в САЩ, където тя е била водеща страна.

По-малко пестициди

Поддръжниците на забраната казват, че връзката на пестицидите не може да се отрече.
„Тежестта на доказателствата показва, че това е проблем“, казва Liza Archer, директор по технологиите на Berkeley, Калифорния, сравнявайки случая с химическите компании, които отричат изменението на климата и настояват за неопровержими доказателства, които не могат да бъдат осигурени. „Би било разумно да има по-малко пестициди“.

Агенцията за опазване на околната среда, която регулира неоникотиноидите, поръча шест нови излседвания на химикалите, предназначени за подпомагане на потребителите за намаляване на химическия риск за пчелите. Агенцията, която периодично повторно оценява използването на всички пестициди, има намерение да преразгледа неоникотиноидите през 2016 година.

Това не е достатъчно бързо за Макданиел, пчеларят от Мериленд, който казва, че продължителната употреба на химикали може да отблъсне пчеларите от бизнеса. Той приписва внезапното въздействие на колониите си в предградията на навлизането на повече домашни градинари, както и използването на техните пестициди в района.

„Хората, които се грижат добре за кошерите си не могат да се защитават срещу това“, казва той.

„Твърденията, че пестицидите не са в ущърб на неговите пчели са тотална лъжа“, добавя той.


Още за пчелите: