Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Календар на пчеларя за месец юни

Фенологичен календар през месец юни

През юни настъпва главната паша от ливадите и пасищата. Започват да цъфтят и липите - едролистна, дребнолистна и сребриста. Пчелите събират много мед от тях при наличие на висока въздушна влажност. Започват да цъфтят прешленският конски босилек, овчарският босилек, жълтата и бялата комунига, лисичата опашка, ранилистът и др. По-високите райони на България цъфтят теснолистната върбовка, риганът и чубрицата, а в по-влажните – здравецът, капелата и ментата. В дъждовни години из пустеещите места и пасищата избуяват различни видове бодил. В нивите цъфти синапът и овчарският босилек.

От отглежданите културни растения продължават да цъфтят еспарзетата и звезданът. Започват да цъфтят резенето, конопът, люцернат, анасонът, баклата, дините, пъпешите, тиквите, фацелията и тютюнът. В подбалканските райони от площите засадени с лавандула пчелите събират значителни количества ароматен мед.

През месец юни цъфтят и асклепиасът, аморфата, жасминът, птичето грозде, каталпата, китайският мехурник, плюскачът и др. През втората половина на месеца в отделни райони на България, започва да цъфти слънчогледът. През някои години в отделни райони пчелите събират значителни количества мана от листата на дъба и от други горски видове.

Какво е състоянието на пчелните семейства през месец май

Пчелните семейства се намират в състояние на пълно развитие и са готови да използват главната паша. През месец юни пчелните семейства започват да изпадат често в роево състояние. Това става, защото пчелите запълват по-голяма част от питите с нектар и прашец, а майката няма достатъчно свободни килийки за снасяне на яйца. По-голямата част от пилото в кошерите е запечатано. Когато главната паша още не е настъпила или пък времето е неблагоприятно за летеж, пчелните семейства бездействат и лесно изпадат в роево състояние.

Работа на пчеларя през месец юни

Пчеларят трябва да направи преглед на пчелните семейства и да им постави магазини и корпуси, ако това не е сторено дотогава. Главната паша е в разгара си. Пчеларят трябва да следи какво е състоянието на пчелните семейства. Щом някои от магазините или корпусите се запълнят от пчелите със запечатан мед, то те трябва да се центрофугират от пчеларите и отново да се върнат на кошерите. След като се появи роево състояние пчеларят трябва да вземе спешни мерки за прекратяването му. Пчелните семейства може да отслабнат за следващата главна паша, поради ограничаване на пилото и умиране на голяма част от старите пчели. В такъв случай от пчелните гнезда, пчеларите трябва да извадят и центрофугират по 2-3 пити с мед, които трябва да се върнат отново за залагане на пило. Когато въпреки взетите мерки, някои пчелни семейства се роят, пчеларят трябва да следи това и да хване роевете. Сега е времето, когато пчеларите трябва да образуват отводки.

Пчелните семейства са добре развити, с много млади пчели, времето е топло и има редовен приток на нектар и прашец, затова юни е най-подходящият месец за отглеждане на висококачествени майки и за смяна на старите майки.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates