Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Календар на пчеларя за месец август

Фенологичен календар

През август месец главната паша вече е преминала в повечето райони на България. Само в Южна България районите където се отглежда, памук пашата е в разгара си. Медоносните пчели успяват да съберат памуков мед в магазините за центрофугиране, но освен това и се запасяват с такъв мед за зимата. Памукът е от растенията, които отделят добре нектар. Продължава цъфтежът на тютюна, който също осигурява нектар на пчелите, когато няма почти никаква друга паша. Когато падат дъждове, по нивите се появява много синап, който цъфти. През месец август, в някои планински райони на страната пчелите събират мед от балканска чубрица. Те събират и манов мед от от жълъда на дъба и иглолистните дървесни видове. Парковете се отрупват с цвят от софората. Цъфтят също кариоптеризисът, елшолцията, бръшлянът, канадската златна пръчка (солидаго). В градините цъфтят астрите (димитровчетата), хризантемите и други късни цветя, които дават нектар и прашец. Най-добрата късна паша за подбуждане и есенно развитие на пчелните семейства осигуряват смесените ниви от царевица със слънчоглед и царевица с комунига за силаж. От тях пчелите събират нектар и се запасяват с прашец.

Състояние на пчелните семейства

Пчелното пило е намаляло и се разпростира на 4-6 пити. Пчелите преместват меда от крайните пити на средните, за да бъде той близо до пчелното кълбо през приближаващата зима. Пчелите започват да гонят търтеите са от кошерите. Когато липсва подбудителна паша от късно цъфтяща растителност, пчелните майки започват да ограничават силно снасянето на яйца. При семействата със стари майки това явление се наблюдава масово. Тъй като старите пчели вече умират, а количеството на младите е по-малко, пчелните семейства започват да отслабват. Кражбата на пчелен мед е често явление при отваряне на кошерите през деня. Пчелните семейства започват да усилват охраната на входа, където може да се наблюдава борбата им с пчели крадци или с оси.

Работа на пчеларя

В зависимост от състоянието в което се намират пчелните семейства, пчеларят трябва да вземе мерки, както за есенното им развитие, така и за запасяването им с храна. Когато в района има блокове с памук, тютюн или късно цъфтящ фуражен слънчоглед, пчелинът трябва да се закара там. Когато липсва на такава възможност, всички пчелари са длъжни да започнат да подхранват пчелните семейства. Прави се подбудително подхранване с цел отглеждане на повече млади пчели за зимата. Освен това по-късно трябва да се направи и подхранване за запасяване на пчелните семейства с храна за зимата. Пчеларят оказва помощ на осиротелите и търтовъчните семейства, а също така полага грижи и за помощните семейства. Следи се за евентуална поява на американски гнилец. През месец август пчеларите трябва да направят третиране на болните от вароатоза семейства.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates