Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Календар на пчеларя за месец юли

Фенологичен календар.

 

През юли в полските райони на България продължава цъфтежа на люцерната за семе, слънчогледа и резенето. В балканските райони на страната протича цъфтежа на ливадите и пасищата. Цъфтят лавандулата, риганът, плюскачът различните видове бодили, овчарският босилек, теснолистната върбовка, зърнастецът и др. Започва цъфтежът на балканската чубрица, цикорията, пчелинокът, камилският бодил, ветрогонът, тютюнът и памукът. Пчелите често не могат да използват юлската паша, поради честите засушавания през юли. Важно е да се знае, че отделянето на нектар силно намалява при ниска почвена и въздушна влажност. Това важи особено за слънчогледа в полските райони, защото засушаванията там са по-големи. По-благоприятно е положението в района на Добруджа и Черноморието. Това е така, защото вятърът донася влага откъм морето. Към края на юли главната паша в повечето райони на България е към своя край.

 

Състояние на пчелните семейства.

 

През юли пчелните майки намаляват своята яйценосна дейност. Пчелите започват да отглеждат по-малко пило, тъй като пашата вече приключва. Количеството на търтеевото пило започва да намалява бързо и пчелните майки преустановяват снасянето на неоплодени яйца. Понякога се случва, пчелите да започнат да изгонват търтеите, тъй като роевият инстинкт вече е преминал и те не са нужни. Пчелите почти спират градежа на восъчни основи и преустановяват работата си на строителната рамка. Понякога се забелязват и опити на кражба при отваряне на кошерите след приключване на пашата.

 

Работа на пчеларя.

 

Пчеларят трябва да осигури вода на пчелите с поилка, ако в района няма чиста, течаща вода. Когато пашата е към своя край, пчеларят трябва да свали магазините и корпусите. Питите трябва да се центрофугират. Преди да се приберат питите в склада, те трябва да се поставят в кошерите привечер. Това се прави за да може пчелите да ги почистят от останалия мед за няколко дни. Магазините и корпусите не бива да се съхраняват непочистени, защото медът може да вкисне. Освен това в питите се образуват кристалчета от гроздовата захар. През следващата година тези кристалчета служат, като зародиши за лесно кристализиране на събрания нов мед. Когато има стари майки, то те трябва да се сменят сега. Вземат се мерки срещу кражба. След главната паша, пчеларят прави преглед, за да се осведоми за състоянието на пчелните семейства и за техните нужди. Пчеларят трябва да провери дали е здраво пилото, защото през този период се проявява американският гнилец.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates