cornish_1Породата кокошки Корниш(Cornish) е сравнително нова и е създадена в Англия в края на XIX в., като първоначално е била предназначена само за борба и декорация. Получена е чрез кръстосване на азиатски борци от породата Азил (Индия) с малайски борци. При създаването на породата кокошки Корниш(Cornish) са участвували и птици от породата Бял виандот. Първончално корнишите се използвали само като борци. По късно поради голямата си маса те започнали да губят подвижността си.

Породата кокошки Корниш(Cornish) е създадена в Англия и е регистрирана в края на XIX в. Получена е чрез кръстосване на азиатски борци от породата Азил (Индия) с малайски борци. Техните потомци в средата на XIX в. се кръстосвали с борци от старата английска порода в графството Корнуел (откъдето произлиза името на породата корнуелски борци). Отначало корнишите се използвали само като борци, но впоследствие поради голямата си маса те започнали да губят подвижността си. По-късно била оценена много добрата месна продуктивност на породата Корниш(Cornish).

Според телосложението си и използването им като като борци корнишът се отличава от другите породи кокошки. Главата е средно голяма, къса и широка. Гребенът е малък, с граховидна форма и се състои от три делчета. Околоушките са малки и червени. Очите на породата кокошки Корниш са светложълти. Човката им е къса, широка и много здрава, с жълт цвят. Шията е средно дълга, извита като дъга, поставена отвесно. Гърбът е със средна дължина, много широк между лопатъчните стави. Тялото е овално с яйцевидна форма, отпред е приповдигнато. Гърдите на корнишите са много широки и изпъкнали. Назад трупът се стеснява. Коремът е прибран и по този признак корнишите се различават от другите породи кокошки. Краката са средно високи, здрави, дебели, твърде широко поставени. Мускулатурата на цялото тяло на породата Корниш(Cornish) и особено на гърдите и бутовете е добре развита. Опашката е къса и слабо наклонена надолу. Оперението е лъскаво, твърдо и плътно приляга към тялото. В зависимост от цвета си породата има три разновидности - Бял, Черен и Златист корниш. Най-широко разпространен е Белият корниш. В практиката те се използуват като бащина форма за получаване на бройлери.

На 7 - 8-седмична възраст петлетата достигат 2,0 - 2,2 кг., кокошките - 3,0 - 3,5 и петлите - 4,0 - 5,0кг. Носливостта е сравнително ниска - 90 - 140 яйца с маса 56 – 58 г. Черупката на яйцата е кафява.

Птиците от породата Корниш(Cornish) имат вкусно и сочно месо. Те оползотворяват фуража добре и растат бързо, особено в млада възраст. Поради тези причини, порода кокошки Корниш придобива все по-голямо значение като бащина форма при производството на бройлери. За тази цел петли Корниш се кръстосват с кокошки от други породи - Бял плимутрок, Нюхемпшир, Родайланд и др. Получените кръстоски имат гърди и бедра с добре развита мускулатура, голяма жива маса и висок кланичен рандеман.

В България пилета и яйца от породата Корниш са внасяни неколкократно. Най-широко разпространен е Белият корниш, който се използва като бащина форма при производството на бройлери.

, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));