Шуменската черна кокошка(Shumen Black) e местна българска порода кокошки, която се отглежда предимно в Шуменския регион.

cherna_shumenska-kokoshka_petelИ при двата пола оперението е с интензивно черен цвят с леко зеленикав оттенък, особено в областта на крилата и опашката. Краката са с тъмни люспи, много характерни са червените околоушки (менгуши). Шуменска черна кокошка(Shumen Black) се отличава с висока издръжливост при неблагоприятни условия, разхода на фураж и телесната им маса са малки.Тя е селекционирана в селата по поречието на р. Камчия и е кръстосвана по късно с Черната минорка.

Кои са предимствата на Черната шуменска кокошка пред останалите породи за яйца?

  1. Високата й издръжливост на неблагоприятни условия.
  2. Малкият разход на фураж.
  3. Ниската жива маса.

Птиците от породата Шуменска черна кокошка(Shumen Black) притежават черно оперение с матов цвят. Гребенът е голям , прост и листовиден. Главата им е малка. Шията е къса, а тялото е хармонично. Живата маса на петлите е около 2-2,5 кг., а на носачките около 1,4-1,8 кг. Носливостта на кокошките е 120-150 яйца. Яйцата са с бяла черупка и средна маса около 54-55 гр.

По продуктивност черните шуменски кокошки отстъпват значително  на висококачествените съвремени хибриди. Поради тази причина породата Шуменската черна кокошка(Shumen Black) може да се срещне в някои лични стопанства и в генетичния резерват на Хибридния център в Стара Загора.