Полезна информация за животните.Миниатюрните Шабо са изключително доверчиви.

Миниатюрните декоративни кокошки порода Шабо произхождат от Страната на изгряващото слънце и затова са по-известни като "японки". В Европа породата навлиза през 1860 г. Сега е разпространена по цял свят.

Благодарение на доверчивия си нрав и на необичайния си вид миниатюрните Шабо са много популярни. Петлетата тежат 600 г, а кокошчиците - 500 г, като годишно снасят средно 80 яйца с бели черупки, които тежат минимум 30 г.

Птиците са с необичаен външен вид: дребнички, с голяма широка глава с голям гребен, с къси крака, с дълга правостояща опашка, чиито рулеви пера се издигат над главата. Корпусът им е широк, къс , як. Гърдите са широки и пълни, много изпъкнали и малко приповдигнати. Имат къса, пищнооперена шия.

Крайчетата на дългите крила докосват земята.

Голямата глава с червено "лице" завършва с голям месест листовиден гребен с 4-5 големи зъбци. Менгушите са големи, червени. Клюнът е къс, силен, като цветът му зависи от окраската на оперението. Краката и стъпалата са много къси. Цветът на стъпалата също зависи от окраската на оперението.

Кокошчиците порода Шабо много приличат на петлетата, но главата им е значително по-малка, гребенът, който може да е килнат на една страна - също.

Кокошчиците Шабо са отлични мътачки и затова често ги използват за мътене на яйца на други декоративни птици.

Цветът на оперението е много разнообразно: бяло, жълто с черна опашка, черно-бяло пръскано, на ивици, златисти.


Още за животните:
Източник: Български фермер