pig_smallПовечето кърмещи свине майки отделят около 6-9 л. мляко дневно, което осигурява до 2 кг. прираст на бозайничетата. Млякото на свинете е много богато с мазнини, белтъчини и минерални соли. Поради тази причина дажбата на кърмещите свине майки трябва да бъде разнообразна, калорична, апетитна и с високо съдържание на концентрирани храни.

Намалената дажба преди опрасването трябва постепенно да се завиши след раждането последния начин:
  • първия ден след опрасването фураж не се дава;
  • на 2-рия - 3-тия ден се дава 1,5 кг концентриран фураж;
  • на 4-тия - 5-ия ден - по 2-2,5 кг;
  • на 6-ия ден 3-3,5 кг и от 7-ия ден започва хранене почти на воля.

Намаляването на храната през първата седмица от опрасването е наложително, защото в този период прасенцата са все още малки и слаби и не могат да избозават цялото мляко от синята майка.Намаляването на дажбата през първата седмица от опрасването е особено важно за по-млечни свине, защото по този начин се предотвратява развитието на маститните заболявания на майката.

Когато храним кърмещите свине с балансирани фуражни смески, след 7-ия ден те трябва да получават по 2 кг. смеска за поддържане на жизнените функции и по 400 г. за бозаещо прасе. Така за 10 прасета майката трябва да получава 6 кг. фуражна смеска.


Родилната треска е рядко срещано явление при кърмещите свине майки. Тя се появява в първите 2-3 дни след раждането и се дължи на неправилно хранене презпериода на бременността и на липса на разходки. Характерни симптоми на това заболяване са следните - подуто и горещо виме, свинята получава запек, диша ускорено , отказва храна, а в същото време прасенцата са неспокойни, настръхнали и квичат от глад.


Лечението на родилната треска е следното:

  • незабавно на свинята майка трябва да се направи клизма;
  • правят се масажи на вимето йи тя се извежда на разходка.

През първия месец от кърменето свинята майка не бива да намалява масата си с повече от 20 кг. Когато това стане факт, то е сигурен показател, че свинята не е получавала необходимите хранителни вещества или прасенцата не са приучени към фуража. В този случай, често се забелязват силно изтощаване на майката и намаляване на апетита. Тя лежи по корем и пропъжда прасетата от себе си и не им дава да бозаят. Това явление е познато в практиката като „пребозаване". Наблюдава се 25-30 дни след раждането и майката много трудно се възстановява. Тогава прасетата се отбиват и се хранят по специален начин. Когато кърмещите свине майки се хранят няколкократно (примерно двукратно), то свиневъдите трябва да спазват точно времето за ядене и да следят апетитът им. Ако изяде поставения фураж за по-малко от 25-30 минути без остатък, трябва да се добавят още 200-300 г. Ако не го изяде, тогава първоначалното количество се намалява с 200-300 г.


Много добре се отразява на млечността на кърмещите свине майки даването на бито мляко, суроватка или цвик. Зелените и сочните фуражи също съдействат за подобряване на апетита на свинете майки и тяхната млечност. Зелените и сочните фуражи се дават в следните количества - по около 650 г. на прасенце, или при 9 бозайничета майката получава около 6 кг. Желателно е кърмещите свине след първата седмица от опрасването да се извеждат на разходка, която също влияе благоприятно върху апетита и млечността им. През целия кърмачен период на свинете майки трябва да има непрекъснат достъп до вода за пиене.


В практиката на частните стопанства периодът на кърмене продължава 7-8 седмици. При отбиването на малките прасета, свиневъдите трябва отново да намалят дажбата на свинята майка за няколко дни. През това време може да се ограничи и водата.


Дажбата от концентриран фураж се намалява по следния начин:

  • на 52-рия - 53-тия ден от опрасването на свинята се дава не повече от 3 кг смески;
  • на 54-тия - 56-ия ден - по 2 кг;
  • на 57-ия ден - 1 кг.

Кърмещите свине майки се хранят двукратно. При последното (вечерното) хранене се дава повече комбиниран фураж. Между тези две хранения се дават зелените и сочните фуражи.