Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Как трябва да се грижим за нерезите?

 

Duroc-2Дълготрайно използване на нерезите, както и добрата им спермогенеза  зависят от балансираното им хранене и грижите, които се полагат за тях.

 

Това означава, че нереза не трябва да се угоява или прекомерно да отслабва, а количеството на дажбата и нейният състав трябва да поддържат разплодната му кондиция. Храненето на нерезите трябва да бъде съобразено с възрастта, масата и натоварването им. Трябва да се знае, че количеството и качеството на приплодите зависят от възпроизводителните качества на нереза, което също показва, че грижите и храненето му са отговорна работа.

 

 

Нерезите трябва да се хранят ограничено по норми, като се следи дневният прираст на младите нерези да не надвишава 400-500 г, а на възрастните 200 г. За млади се приемат нерезите на възраст до 18 месеца и маса 170-180 кг.

Концентратният състав на дневната дажба за младите нерези е 2,9-3 кг, а за възрастните с маса над 220 кг - 3-3,2 кг.

 

Нерезите могат да се хранят и със зелени и сочни фуражи, но тяхното количество трябва да се преценява внимателно. Често при прекалено голямото даване на обемисти сочни и зелени фуражи нерезите отпускат корем. Отпадъците от млечната промишленост - суроватка, мътеница и цвик могат да се дават почти на воля. В дните, когато нерезът се използва за покриване, към храната може да се добавят 2-3 пресни яйца заедно с черупките и до 200 г захар, която се разбърква със счупените яйца или се смесва със смеската. Нерезите са много чувствителни към промяната на компонентите в смеската. Ако се налага такава смяна, обезателно това трябва да става постепенно, като новата смеска се увеличава последователно.

 

Половата зрелост (спермогенезата) на нерезите настъпва на 5-6-месечна възраст при 70-80 кг жива маса, но използването им за заплождане трябва да стане, когато достигнат маса 110-120 кг. Това е добре за нормалното им развитие. Младите нерезчета могат да се отглеждат групово по 3-5 в бокс до момента, в който започнат да се възбуждат и да се заскачат взаимно. Тогава те трябва да се отделят.

 

Всички нерези задължително трябва да правят разходка.

 

Чрез разходката младите нерези развиват и заздравяват костната си система и мускулатурата, а на възрастните разходката поддържа кондицията им. Освен това чрез ежедневната разходка се подобрява спермогенезата както по качество, така и по количество.

Младите нерези се учат да покриват, като се пуснат при явно разгонена свиня, която е с техния ръст.

 

Нерезите, които са до 12-месечна възраст могат да правят една скачка седмично, на 18-месечна възраст 2-3 скачки, а над 18-месечна възраст - 4-5. Когато има повече разгонени свине за покриване, това правило може да не се спазва и нерезите да се използват по-интензивно, като веднага след това трябва да им се даде една седмица почивка.

 

Възрастните и тежки нерези трябва да се пускат на възрастни майки. При младите нерези, които се пускат за първи път, и при възрастните, които не са заплождали повече от 30 дни, покритата свиня може да се повтори отново, тъй като спермата е много гъста и е съставена от коагулирали сперматозоиди.

 

В надсеменника на нереза сперматозоидите, така да се каже, „узряват" в количество за около 10-11 еякулата (скачки). Ако нерезът се остави с майката 2 дни, той може да я покрие 10-12 пъти. Така той естествено ще произвежда малко по количество и качество сперма,  а следващите покрити от него свине може да останат незаплодени.

 

Повечето нерези са „подобрители", но има и „влошители", които дават ниска заплодимост, слабо и незадоволително развитие на прасетата, неизравнени прасила и др. Такъв нерез трябва да се изключи от разплод след задълбочена преценка, защото може да се окаже, че причината не е в нереза, а в майките, обездвижването, в лошото едностранчиво хранене, лошите хигиенни условия, и др.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates