Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

В Китай гледат прасета гиганти

Китайците отглеждат огромни прасета, за да възстановят загубите, причинени от африканската чума по свинете (АЧС). Болестта опустоши Страната на Червения дракон и за няколко години популацията с прасета вече е наполовина.  Цените на едро за свинско месо в Китай са се покачили над 70% тази година, докато запасите от свине са паднали с 39% за август, съобщава govedovad.com.

В южен регион на Китай се развъжда порода прасета, тежки колкото полярна мечка. Животните са над  500 килограма. При клане от гигантските прасета може да се продаде месо за повече от 1400 долара, над три пъти повече от средния месечен  доход в Нанинг, столицата на провинция Гуанси, където живее Панг Конг, собственикът на фермата.

В резултат на АЧС китайското правителство се обърна с апел към фермерите да намерят решение да задоволят търсенето на месо от населението. Китайският вицепремиер Ху Чунхуа предупреди, че ситуацията с доставките ще бъде изключително тежка до първата половина на 2020 г. Китай тази година ще се сблъска с недостиг на свинско месо от 10 милиона тона, повече от наличното в световната търговия, което означава, че трябва да се увеличи производството в страната, каза той.

Един от начините  е да се увеличи средно живото тегло на прасетата преди клане. По този въпрос вече работят и големите, и малките ферми. Големите стопанства се фокусират върху увеличаване на теглото с поне 14%. Средното тегло на прасета при клане в някои мащабни ферми е нараснало до 140 килограма, в сравнение с нормално около 110 килограма. Това може да увеличи печалбите с повече от 30%. В някои провинции фермерите  отглеждат прасета, чието тегло  достига средно от 175 до 200 килограма. 

Въпреки това много земеделски производители са предпазливи при възстановяването на свинефермите, след като един път са ги ликвидирали. Освен това цените на свинете и тези за разплод са се покачили, което е скъпо за задните дворове и ферми, за да си позволят възстановяване на прасетата.  Увеличаването на живото тегло  на прасетата, които те вече притежават, може би е следващата най-добра стъпка в търсене на изход от кризата с животните.

Само за няколко дни  цените на свинското в Китай скочиха с 9,2% - най-сериозният ръст за такъв период от 2016 г. насам. През миналата седмица килото надхвърли 50 юана (7,07 долара).

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates