Полезна информация за свинете.Хранене и грижи за прасетата бозайници.


Коластрата е първата храна на прасетата бозайници, която те получават около 4 дни. Тя е абсолютно необходима и незаменима храна за новородените. В коластрата се съдържат 7-8 пъти повече витамин А, отколкото в млякото на същата свиня след 30 дни. Коластрата съдържа имунни тела , които предпазват новородените. Тя спомага за изхвърлянето на чревната кал (мекониума) от храносмилателната система.

Коластрата е бедна обаче на желязо, поради което е необходимо прасетата бозайници да се инжектират с желязосъдържащи препарати за предпазване от анемия. Първото инжектиране се прави 48 часа след опрасването, а второто след 14 дни. До 10-ия ден новородените не се нуждаят от допълнителна храна, но към 5-ия - 6-ия ден изпитват нужда от вода. Доказано е, че прасетата бозайници изразходват за 1 кг прираст 3-4 пъти повече вода от възрастните свине. Ето защо в края на първата седмица те трябва да имат на разположение прясна и чиста вода. По това време бозайниците имат нужда и от минерални вещества, особено калций, затова се препоръчва да им се дава креда и минерални смески, поставени в малко коритце. Към края на втората седмица се залага трето коритце, в което се поставя фураж. Желателно е да се започне с предстартер (предстартерна смеска), но може да им се дава в краен случай комбиниран фураж от майката. За по-бързо приучаване и приемане на фуража добре е той да се поръсва със захар или да се разбърква с мляко. Постепенно млякото се намалява за сметка на фуража. Този начин на захранване спомага за ранното приемане на фураж от прасетата бозайници и е гаранция за бързия им растеж. В края на третата седмица бозайничетата се хранят по 4-5 пъти на ден с навлажнен фураж, а през останалото време имат непрекъснато на разположение сух фураж. Най-добрите фуражи за бозайничетата, като изключим специалните смески, са овесът и ечемикът. Те могат да се дават до 50% от концентрирания фураж, а пшеницата и царевицата до 30%.

На 20-дневна възраст бозайничетата може да получават малки количества сенно брашно от млада люцерна или детелина, както и добре измити и настъргани моркови. Зелените храни през лятото се дават след 25-ия ден. Нормално в края на първия месец бозайничетата тежат 7-8 кг. Оттогава в дажбата може да се прибавя по малко мазнина. Мазнината се дава по 10 г дневно, а пръжките до 20 г, като се разбъркат добре с фуража. След 35-ия ден стопаните могат да си приготвят сами фураж за прасетата бозайници - стартерна смеска, съставена от 30% пълноценен белтъчен концентрат, 65% зърнени житни и 5% трици.

Още нещо за грижите към кърмещите майки и бозайници - всички родени прасета под 750 г следва да се ликвидират, тъй като не могат да се борят за цицка, хронично гладуват, непрекъснато квичат и безпокоят майката.

През целия бозаен период се поддържа строга и ефикасна хигиена - в бокса на майката и бърложката на бозайниците, в коритата за хранене и поене не се допуска вкисване или замръзване на храната.

Ако се родят повече прасета, отколкото цицки има майката, някои от тях могат да се прехвърлят на друга скороопрасена майка. При това трябва да се спазват някои правила:

прасетата да са засукали коластра от своята майка поне едно денонощие; на по-рано опрасените достъпът от бърложката към майката и всички прасенца се напръскват със спрей за уеднаквяване на миризмата; при следващите 2-3 кърмения трябва да се помогне на придаденото прасенце да засуче цицка от новата майка и да отстоява притежанието й.

През първите 4 дни трябва да се помага на бозайничетата в избора на цицка и приучването им към нея. Както вече се каза, желателно е още след опрасването да се изрежат кучешките зъби на новородените. Непрекъснато се следят изпражненията на прасенцата, които до 20-ия ден са бледожълти на цвят и веднага се реагира при изменение на консистенцията и цвета им. При липса на мляко веднага след опрасването майката се инжектира с хипофизин по лекарско предписание.

При всяко влизане в бокса на майката се обръща внимание на вимето и за механични повреди и еластичността му.

При майки първескини с малобройни прасила е важно да се разработят всички цицки, като някои бозайничета се приучват да бозаят от две цицка. По този начин ще се осигури млечност във всички цицки за следващите опрасвания.

Колкото по-рано започне подхранването на прасетата бозайници, толкова то се отразява по-благоприятно върху развитието им. Най-добре е подхранването да става с предстартерни смески.

Поради това, че предстартерната смеска се дава на прасетата бозайници с маса до 10 кг, за целта от нея се изразходва около 2 кг на бозайниче.