Полезна информация за зайците.Ушна краста при зайците.

 ПСОРОПТОЗА

Характеристика: Заради мястото на локализация на паразита е известна още като ушна краста. Тя е най-широко разпространена при зайците. Причинителят е по-голям в сравнение с

другите два вида, поразяват се вътрешната повърхност на външното ухо, слуховата мембрана и пр. Заразата се пренася по контактен път. Особено значение за разпространяването на заболяването имат мъжките, които са носители на заразата в латентен вид, поддържат я и заразяват женските. Признаци: Кожата на ушите на заразените животни се зачервява и удебелява. От токсините, които отделят кърлежите, тя се възпалява. Започва обилно отделяне на секрет, който запълва цялата раковина, засъхва в нея и ушите увисват. Животните изпитват силен сърбеж, чешат се и тръскат глава. При по-младите зайчета паразитите могат да пробият мембраната, да навлязат в средното ухо и да предизвикат мозъчен синдром - изкривяване на главата и гърчове. Температурата се повишава и някои от животните могат да умрат. Когато лечението започне навреме и тъпанчето не е перфорирано, възможно е пълно излекуване.

Ушната краста при зайците се лекува с ектолуцил спрей пръска се три дни последователно,а след това всяка седмица до изчезването и,важна е и чистотата в клетките и попринцип повечето породи с изключение на бял.новозеландски и калифорнииски са податливи на ушната краста и ако не се третират с препарата тя се появява отново.След като се излекуват е необходимо да се третират поне веднъж на 2 седмици за да са чисти зайците.


Още за животните:
Източник:dancho70.blogspot.com