Полезна информация за зайците.Опаразитяване на зайците с въшки и бълхи.


Опаразитяване с въшки

По зайците паразитира само един вид въшки. Въшките прекарват целия си живот - от яйце до възрастна форма върху зайците. Снасят яйца (гниди), които се залепват върху космите. Цикълът на развитие е около 25-30 дни.

С жилото, разположено на устния апарат, въшките пробиват кожата и смучат кръв, като отделят противосъсирващо вещество. Зайците чувстват болка и силен сърбеж. Те се разчесват с лапките, което довежда до упадане на козината и нараняване по тези места. При масивна атака може да се получи анемия, особено при младите зайчета. Въшките често биха могли да бъдат преносител на някои вирусни и други болести по зайците.

За препоръчване е третиране на зайците с прахообразни вещества и различни видове спрей.

Необходимо е карантиниране на внесени от други ферми зайци, редовни прегледи и почистване не помещенията и хранилките.

Опаразитяване с бълхи

По зайците паразитират само няколко вида бълхи - заешка (жълтеникавокафява), обикновена (паразитира и по човека), кучешка (светлосива на цвят) и котешката. Бълхите живеят не само по животните, но и в околната среда на места където има органични вещества, с които се хранят. Снасят яйца, от които се образуват ларви, преминават в какавиди и най-сетне се развива възрастна бълха. Репродуктивният цикъл продължава до 2 седмици. Най-често бълхите се намират в краищата на ушите, в областта на главата, гърдите и шията. Установяват се лесно между космите.

При кръвосмученето бълхите отделят секрет, който механично дразни и зайците изпитват сърбеж и безпокойство. Когато опаразитяването на зайците с бълхи е масово, поради загубата на кръв в различна степен може да се развие анемия.

Необходимо е да се прекъсне контактът с котки и кучета и помещенията да се дезинфекцират.