Полезна информация за зайците.Потребности на зайците за поддържане на телесните функции и на продуктивността.


При храненето на зайците се различават следните потребности:

Потребности за поддържане на телесните функции, т.е. количеството фураж, от което едно животно се нуждае за поддържането на телесните си функции. Потребности за поддържане на продуктивните качества, които допълват първия вид консумация, когато животното трябва да достигне някои изисквания. Количеството на необходимите допълнителни хранителни вещества зависи от вида и от равнището на продукцията.

Като растителноядно животно домашният заек консумира всичко, което може да предложат ливадата и полето по неговия вкус. Той предпочита зелен фураж, зелени връхчета на клонки и млади листа. Най-много обича разнообразното меню.

Ако наблюдавате при храненето зайците, бързо ще разберете, кое им е вкусно, кое им се отразява добре, какво консумират, само защото нямат на разположение нищо по-добро и какво не приемат. Който познава заешките лакомства и ги осигурява в достатъчни количества, може да се надява и на добри резултати.

Зайците са в състояние да подбират от разнообразните фуражи това, от което се нуждаят като хранителни вещества. Поради това зайцевъдът ще направи добре, ако предлага на своитеживотни достатъчни и разнообразни храни. Зайците са с изтънчен вкус и затова трябва да им се признае правото на остатъци в хранилката. Но разнообразното хранене на зайците не винаги е възможно. Предлагането намалява особено рязко през зимата. Поради това трябва да се вземат предохранителни мерки и да се подготви качествен фураж за зайци.

Който няма желание да си даде този труд, може да прибегне и до концентриран, респ. пълнодажбен фураж, който, както показва наименованието му, съдържа всички хранителни вещества в съобразена с потребностите на зайците форма. В този случай е достатъчно да се добавят само вода и сено. Разбира се, малки количества концентриран фураж може да се прибавят и към собствения фураж.

Зайците с особено удоволствие консумират житните растения под формата на овес или ечемик. Сухият хляб спада към лакомствата зазайци и им дава възможност да гризат. Недопустимо е хлябът да бъде плесенясал , тъй като животните реагират с висока чувствителност.

Като зелен фураж зайците предпочита богата на детелина и билки трева. Особено вкусни са им глухарчето и различните видове детелина. При детелината трябва да се внимава животните да не преядат и да не се подуят. Морковите, цвеклото и кръмното зеле спадат към оценяваните по достойнство храни за разнообразяване на дажбата през зимата. Качественото сено, малко зърна от житни растения или концентриран фураж и вода завършват дажбата.