Полезна информация за зайците.Промени в поведението на болните зайци.

Поведението на зайците е съвкупност от прояви, чрез които те изявяват своето състояние.

Грижовните и наблюдателни зайцевъди от промените в поведението и от проявяването на признаци, характерни за отделни групи заболявания, са първите, които сигнализират за възникване на заболяване при животните.

Някои от промените в поведението на зайците и от проявилите се признаци при заразни заболявания са следните: сънливо състояние, умърлушеност, липса на апетит, отичане на ушите и цялата глава, подуване на клепачите и слепването им, отоци около ануса, кървави изтечения от носа, настръхване на косъма, треперене на отделни мускули или на цялото тяло, сух нос, кръв и слуз във фекалиите, аборти, мъртвородени приплоди, силна жажда. Млечната жлеза е зачервена, твърда и болезнена. Млякото съдържа гнойни парцалчета. Зайкините не допускат зайчетата да бозаят. Парези и парализа на задницата. Тръскане на главата и търкане с предните лапи. Гноен конюнктивит, подуване (увеличаване) на лимфните възли, обилно слюнкотечение. Слепване на космите около устата и образуване на мустачки. Наблюдават се шумни дъвкателни движения.

Промените в поведението на зайците при паразитни болести са следните: непрекъснато чесане, изгърбване, увисване на ушите, безпокойство, кахексия, силен сърбеж в областта на ануса и животните се чешат в стените на клетките. Често задната част е наранена, лигавиците са бледи, опада косъмът. Наблюдават се удебеляване на кожата на ушите, изкривяване и тръскане на главата, скърцане със зъби, безпокойство и гърчове.

Някои промени в поведението и появяването на признаци при болните зайци при незаразни болести са следните: схванат вървеж, куцота, изкривяване на краката, а също и на главата нагоре (опистотонус). Установява се хлътване на очите, погледът издава страх, зайците са неспокойни, движенията им некоординирани и лежат на земята. Наблюдават се повишена чувствителност, разширени зеници, некрози на ушите и опашката и опадване на влакна. Коремът е силно увеличен и коремните стени са силно изпънати. Установяват се счупване на краката, воднисти фекалии и изоставане на развитието (закържавяване).