Агрокалендар на цветаря.Май.

Цветарство

 

 

Страхотен

месец в градините. Навсякъде избуява нов живот и разцъфтяват цветята. Но внимавайте като садите едногодишнитецветя и изнасяте саксиите на вън. Възможно е около 12-то, 15-то число на месеца пак да застуди. Дългогодишни наблюдения на времето показват, че към средата на май е възможно за кратко да застуди. Заради това ви съветваме да пазите по чувствителните растения от предполагаемото застудяване.

 

 

Общи работи в градината

 

Това е идеалния момент да се справите с плевелите и мъховете, които са се разпространили между плочките по пътечките и т.н. Вържете още младите дръвчета, щамбовете рози и другите храстчета на стъбълца на здрав кол и проверявайте редовно дали държи връзката. Тъй като още не са се раззеленили напълно, имаме възможност без препятствия и проблеми да подкрепим по този начин и високите храсти (хортензии, рози, клематис) с такава опора. Сега е момента да създадем ред в растежа на разклоненията.
  Прецъфтелите цветове на люляка и рододендроните трябва редовно да ги изрязвате с градинарска ножица. Редовно и често (седмично или още по-често) правете проверки дали голите охлюви са излезли. Младите меки листенца са голям деликатес особено за голите охлюви и те могат за една нощ да унищожат една хортензия или функия. Тореното на растенията е от голямо значение. Живият плет също се нуждае от торене, даже в по-големи дози, защото храстите в плета растат в конкуренция един до друг.

 

 

Растения

 

От средата на май можем да засаждаме навън купените или в парника отгледани едногодишницветя като Газания (Gazania), Салвия (Salvie), Кученца (Antirrhinum). Преди да ги разсадите, потопете първо кофичките в кофа с вода, да се напои коренчето. Но внимавайте да не садите в мокра почва.

Ако сте пропуснали да насадите през есента рози, хортензии и т.н., сега е момента да си наваксате. Те ще ви радват с цветове още това лято.

Май е месеца за засаждане на луковици и грудки на летнитецветя – гладиоли, бегонии, далии, кана. Те са идеално допълнение между розите и другите многогодишницветя. Ние ви препоръчваме и малко известните анемония, фрезии, гарвански лук (оrnithogalum umbellatum). Грижете се за многообразие и творчески идеи.

Ако имате семената на едногодишницветя, можете да ги засеете сега. Става дума за различните видове мак, теменужки, карамфили, димитровчета (астер), турта (тагетес), невен, паричка, лобелия, циганче (inpatiens), камбанки  (campanula).

Идеално допълнение са и по-високите слънчогледи, малва (malvа).

Май е и месеца за засаждане нацветя, като незабравка, брадат карамфил , камбанка (кампанула).

 

 

Саксии

 

След средата на май, можем да изнесем спокойно всички саксии, кутии, висящи кошници и т.н. и да ги запълним сцветя.

Летнитецветя – гладиоли, бегонии, далии, кана се развиват много добре и в саксии. Луковиците и грудките засаждаме по-гъсто една до друга на етажен принцип. Първо поставяме най-късно цъфтящите, а най-отгоре, най-ранно цъфтящите.

Една комбинация от едногодишницветя с летнитецветя – гладиоли, бегонии, далии, ни обещава едно обилно море отцветя през лятото.

След средата на май изнасяме и презимувалите ангелски тромпети (brugmansia), палмите (Yucca), зокум, агаве.

 

 

Розите

 

Как да подрежем розите. През май е последния ни шанс.

Розовите храстчетата подрязваме до височина 45 см. Щамброзите подрязваме над белега от облагородяването. Максималната дължина на клончетата е 40 см директно над новата пъпка на разклонението. Ако искате да подмладите пълзящите рози, срежете напълно едно от главните разклонения. Откъснете малките тънки израстъци с много бодлички.

 

 

Райграс

 

Ако по цялата площ намерите мъх, най-добре е да вертикулирате първо и после да засеете с подходящисемена са сенчеста ливада. Възможно е със специален уред, който вертикално насича ливадата. Препоръчва се през пролетта, защото бързо се регенерира.

Вертикутирането е и много добра възможност да отстраните стари и отмрели треви. Но внимавайте да не работите на мокра ливада. Това причинява обратен ефект.

След вертикутиране и разпръскването на новитесемена, минете с валяк да се притъпка добре.

Ако земята е мокра, можете по-добре да очертаете кантовете на ливадата.

 

 

Стайни растения

 

Със затоплянето на температурите, стайните растения имат нужда от повече вода. След като прецъфтят някои от стайните растения имат период на почивка. Те нямат нужда от много вода. Амарилиса например обаче тряба да поливаме и след растежа редовно, но внимавайте да не изгние луковицата. Стайната азалия след цъфтежа подрязваме до средата й и я поставяме на слънчево място в градината или на терасата. В началото на пролетта суколентите/дебелец започват период на почивка. Поливайте толкова вода, че почвата да е суха и рохкава, но да не се спече. Всички растения, които са предварително засети в оранжериите, изнасяме навън от средата на май.

 

 

Грижи и подрязване

 

Декоративните храсти подрязваме най-добре веднага след цъфтежа. Ако сте ги пресадили, изчакайте 3 години преди да ги подрежете. Подрязвайте най-добре през мрачните облачни дни. Сухите клончета на хортензиите трябва да се отстранят. Дървета, които не цъфтят много като брезичките подррежете през май. Ако искате да си направите чимшир в различни форми, можете да започнете сега. Прецъфтелите храсти на genista подрежете до дървесната част. Изчакайте със срязването на живия плет. Оставете първо новите клончета да се развият.