Агрокалендар на цветаря.Март.

През март започва бавно да се

стопля. Дните стават приветливи, почвата се затопля. Предвестниците на пролетта се подават над повърхността на земята. С това ни става ясно – време е. Необходимо е да започнем работата в градината.

Първото ни задължение е да изчистим лехите и да ги оплевим. В момента тревичките за плевене са още малки и става лесно и бързо. Почвата трябва да бъде разрохквана и най-добре е да добавим малко нов компост. Това помага на растежа и оптимално захранва новите растения.

И моравата не чака. Още сега можем да започнем с торене, но косенето не е необходимо веднага, то трябва да почака. Професионална намеса е предиторене да вертикулираме и да отстраним мъхa. Най-съществено е обаче да се погрижим всичките листа, мъх и изсъхнала трева да бъдат изчистени.

Време е да отвием розите и храстите от найлоните и да ги почистим от сухи и жълти клончета и листа. Има нужда отторене и разрохкване на почвата около коренчето, за да може и то да диша. Ако сте ентусиасти, в края на месеца си засейте и кученцата или астер в градината.

Ако имате желание да си засадите домати и чушки или другизеленчуци в градината, сега е момента засеете семенцата в саксии до прозореца. Така можете да използвате почвата по интензивно и през лятото да се радвате на свежия вкус на узрелите под слънцето домати. Като се стопли през април-май, вашия разсад за градината ще е готов. А защо да не си направите експеримент и да опитате съссемена, които сами сте си събрали. Също можете да не опитате и със слънчогледовисемена и тагетас, катерлива кобея (Cobaea scandens), тунбергия (Thunbergia alata).

Време е да събудим саксийните растения, които сме прибрали в зимната градина, (разбирай мазето или на стълбите). Проверете дали нямат вредители по листата или в почвата. Ако откриете листни въшки, действайте веднага – механично ги почистете или ги пръскайте със смес от вода, 1 лъжичка спирт и 1 лъжичка течен сапун. Oтстранете всичко , което е изсъхнало или пожълтяло. Препоръчително е да започнем торенето, но внимание! Никога не слагайте цяла дозатор във водата. Вземете една трета от препоръчаната доза и повторете едва след 2-3 седмици. Сега растенията започват да изкарват филизи и да растат, така че това им е от помощ.