Агрокалендар на цветаря.Февруари.

Ако времето е сухо през средата на

февруари скоро ще се затопли.

Ако искате да имате още в началото на лятотоцветя, сега е момента да засеете в саксии семенцата, които сте си приготвили. Оставете ги на светло, проветриво място, което не мръзне, но не е и много топло.

Летния и калифорнийския люляк ги срежете до корен. Но не пипайте форзицията. Тя се срязва едва след цъфтежа.

През февруари ние си мислим често за идващата пролет. За идващата пролет си мислят и търговците в градинските магазини, които ни продават лалета и зюмбюли в кошнички. Но освен пролетните теменужки и примели, не ви съветваме да си пазарувате от там. Тези предвестници на пролетта в кошничките са много чувствителни към студа. Примелите и теменужките можете да засадите навън, но ако стане студено отново има опасност, нищо да не остане. За това си пригответе найлони или други материали да завивате цветята, в случай, че температурите паднат много.

Растения, които имат нужда от време, за да покълнат, можете още сега да засадите в саксии на стълбите или в оранжерия. От семената можете сега да си отгледате и мушкато и импатиенца.

Даже и далиите можем да си отгледаме отсемена. През лятото те образуват грудка и цъфтят всеотдайно още през първата си година.

Някои от храстите могат да бъдат срязани, лъжливия жасмин, например. Но не бързайте с форзицията, преди да е прецъфтяла. Всичко което е сухо и мъртво, трябва да се почисти. А ако вече излизат филизи, то най добре е ги откъснете и или смачкате в основата им.

Много е важно да проверявате покритите рози и други храстчета и дървета. Ако се случат хубави дни, отворете найлоните и оставете да се проветрят. Особено важно е за розите, защото ако оставим влагата в найлона има голяма опасност да се разболеят през лятото от мана или други гъбични проблеми.

За райграса е най важно да отстраните опадалите листа, ако все още сте ги оставили на тревата. Така предотвратявате гниенето и с това премахвате гъбичките и паразитите, които идват с тях.

Не забравяйте и вечно зелените растения. Те имат нужда от добро поливане в случай, че не вали и няма замръзвания. Ако слънцето е много силно, по-добре е да намерите начин да ги засенчите , за да не изгорят младите листенца.