Агрокалендар на цветаря.Януари.

Народната мъдрост учи, че ако има

бури и гръмотевици през януари, трябва да очакваме големи застудявания.

Не е рано да започнем с планирането на градинските работи. Най-добре е още сега да си поръчаме или да си купимсемена. Така можем да си направим проби и да се уверим, че семената ще покълнат.

В градината е важно да проверяваме редовно дали изолиращите студа найлони са стабилно завързани и дали не се е натрупал сняг по дърветата, храстите и кипарисите. Ако се е събрал сняг , , има опасност да натежи и да пречупи растенията и клоните. Ако не е замръзнала земята, важно е да поливаме, но по-малко. Кипарисите и чимширите имат нужда от вода. Ако времето е меко има възможност малко да затрупаме коренчетата с пръст или добавим угнил оборскитор около коренчетата.

На пръв поглед излиза като че нищо не се случва в градината през януари. Но това не е точно така. И през зимата цъфтятцветя. Така например черният кукуряк (Helleborus niger) обича зимата и цъфти до март. Зимния жасмин (Jasminum nudiflorum или Jasminum sieboldianum) и хамамелиса (Hamamelis) също.

Двегодишните и многогодишните растения, които презимуват в килера или на стълбите имат нужда също от наглеждане, дали не е започнало загниване. Опасността идва от изсъхналите или изпадналите листенца и клончета. Най- добре е да ги отстраните веднага. Освен това не забравяйте да поливате, но оскъдно, колкото да не се спече почвата. Саксийните растения също имат нужда от вода.

Ако имаме необходимост от повече цветове, можем да се концентрираме върху стайните растения. От коледните звезди вероятно не е останало много. Проблема е, че те са отгледани по бързата процедура в оранжерии с прекалено наторяване – представете си го като изкуствено хранене. Те не понасят студ и течение и малко да оставите прозореца отворен листата им почерняват и се нагърчват. И като ги вземем в къщи, започват да падат листата и да линеят. Не е възможно да ги задържите. Освен ако отскочите до Мексико и си донесете едно естествено здраво растение.

Шлумбергерата е много по лесна за гледане, ако се справите добре ще ви радва години наред с прекрасни розови, червени или бели цветове. Малко вода, много светлина.

Райграс

 

Ако снега върху моравата се е вледенил, внимателно го разрохкваме за да могат тревичките да дишат. Върху замръзналата, мократа или заснежената трева може да се ходи. Но ако времето е сухо, по-добре е да заобиколим тревата.