Агрокалендар на цветаря.Април.

Цветарство – агрокалендар за

април

 

 

Общи мероприятия в градината

Добре е да плевите редовно, но внимателно, за да не измъкнете растенията, които също са поникнали. При продължителна суша и ако не е много студено , поливайте редовно. Зюмбюлите и лалетата с тежки цветове имат нужда укрепване. Вържете ги на колче, за да предотвратите навеждането от вятъра или пречупването на стъбълцето. Младите дръвчета, щамброзите и храстчета с по високо стъбло също имат нужда от по-стабилна опора. Вържете ги на здраво колче и проверявайте редовно да останат завързани. Като прецъфтяват зюмбюлите и лалетата и всичкицветя с луковици, откъснете цветовете за да предотвратите процеса на образуване насемена. Той отнема енергията на луковицата и ако оставите прецъфтелите цветове, има опасност идната година да не цъфтят изобщо или да цъфтят бедно. Контролирайте грудките на далиите от миналата година, изхвърлете мухлясалите и ги пригответе за засаждане. Цветната леха се нуждае от органичен оборски или растителентор или течентор.

 

 

Цветя

Април е много благоприятен, почвата започва да се затопля бавно. Грудките и луковиците на цветята, които цъфтят през лятото, крем, далии, ирис, гладиоли се засаждат в градините. Засяват се семената.

 

 

Саксии

Презимувалите в килера саксийни растения се изнасят навън. Най добре е в дъждовни или облачни дни. Не бързайте да ги сложите на слънце, колкото и да е приятно, защото има опасност несвикналите на слънце листенца да изгорят. Застудяванията и вятърът не влияят добре. Ако държите по-рано да изнесете саксиите, то през нощта ги завивайте с найлон. Проверете дали саксията не е станала тясна и пресадете при необходимост. Изрежете изсъхналите клончета, добавете необходимиятор за саксийни растения. Същото важи и за лимонените и другите дръвчета в саксии. Те виреят при температури не по ниски от 10 градуса. Необходимо е да ги изнесете за да заякнат, но ако се застуди много по-добре е да ги приберете на топло. Ако температурата е под нулата, могат да издържат за кратко време, но само тези които вече са били няколко лета на слънце. Преди да ги изнесете, обаче, проверете дали не им е нужна по-голяма саксия.

 

 

Рози

В случай че не сте успели през есента да си насадите розите, можете да наваксате сега. Розите ще цъфтят също така пълноценно. Ако все още не сте срязали розите е крайно време веднага да го направите. Храстовите рози срежете до 45 см височина. Щамброзите се срязват над белега от облагородяването. Клончетата можете да оставите с максимална далжина 40 см. Срязвайте ги директно над пъпката, от която излизат листенцата. При катерещите се рози не срязвайте главните разклонения, страничните трябва да срежете до 5-тата пъпка, от която излизат листенцата. Ако искате да ги подмладите, срежете напълно едно от главните разклонения. Откъснете малките тънки израстъци с много трънчета. Торете със специалентор за рози до края на май.

 

 

Райграс

Отстранете поникналите диви треви и засейтесемена на райграс. Контролирайте за места със заболявания. Ако държите на бърз резултат, изрежете некрасивите места и ги заместете с готови тревни килимчета. Мъха се отстранява чрез пръскане с железен сулфат. От тук нататък можем редовно да косим. Един път в месеца райграса се тори. Ако се задържа вода на отделни места и остават мокри петна, набодете с вила и я движете леко напред назад. Така водата се оттича надолу.

 

 

Стайни растения

Слагайте веднъж седмично във водата за поливане малко течентор за стайни растения. Мушкатото и фуксията изнесете на вън да заякнат, но внимавайте да не измръзнат през нощта. Едно и двугодишните растения Сигурно вече са засети в оранжериите или зимните градини. Но ако не са, има още възможност. При пресаждане внимавайте да не нараните коренчето. Разклатете с една пръчица първо по ръба на всяка кофичка. Декоративен мак засейте в пластмасови чашки. Не забравяйте дупчици за изтичането на водата на дъното.

 

 

Едно и двугодишните растения

Сигурно вече са засети в оранжериите или зимните градини. Но ако не са, има още възможност. При пресаждане внимавайте да не нараните коренчето. Разклатете с една пръчица първо по ръба на всяка кофичка.

Декоративен мак засейте в пластмасови чашки. Не забравяйте дупчици за изтичането на водата на дъното.