Агрокалендар на цветаря.Юли, Август – Цветарство.

Градински календар за юли и август

През летните месеци градината е един нестихващ празник на цветовете и уханията. Радвайте се на вашия балкон или тераса, направете от градината втора всекидневна, където можете да посрещате утрото и да се наслаждавате на залязващото слънце. А ако се появят няколко неблагоприятни дни, можете да свършите някоя друга полезна работа в градината, с която да се подготвите за идващата есен и с това си осигурявате една примамващаградина следващия сезон.

 

Общи градински работи

Не оставяйте почвата в градината да изсъхне. Редовното поливане и загърляне са предпоставка за бърз растеж и силен цъфтеж. Но по-добре поливайте само сутрин рано или късно през следобеда. Ако полеете на обяд, водните капки събират лъчи на слънцето и се превръщат в малки лупи, които горят листенцата. От друга страна, водата бързо се изпарява в горещината на обед. Освен това, ако поливате сутрин предотвратявате риска от мана и изсъхване на клематиса. Не разчитайте на няколко минути поливане – водата се хлъзга по повърхността на растението и не стига до корена. Най-добре е 2-3 пъти в седмицата да поливате с маркуча по-дълго време.

Плевете редовно

Прецъфтелите цветове откъснете колкото може по-скоро. Така се увеличава шанса за втори цъфтеж.

Същото се отнася и за розите, още преди да са се образували шипките, изрежете цветовете. За да си възстановят бързо силите, торете розите стор за рози. Щом като цветовете прецъфтят, можете да подрежете клончето. Мястото на срязване определяте като броите от разклонението до петото листо.

Укрепването на растящите растения помага да запазят форма и да не се пречупят при неочакван валеж или силен вятър. Даже и високите гладиоли, далии и риваноловицветя (cana) можем да вържем на опора.

Покрийте корена на рододендрона и на азалията с пласт дървени стърготини, за да се задържи влагата под повърхността.

Ако не сте доволни от цветовете на растенията, по-добре ги маркирайте с едно телче преди да са прецъфтели. След прецъфтяването ще е по трудно, ако искате да разместите коренчетата на есен и ще ви е по-лесно да си спомните.

 

Растения

Семената на мака, делфиниума и т.н. вече ще са узрели, така че можете да ги съберете, изсушите и запазите за догодина или направо ги разпръснете в градината. Така идната година отново ще цъфти в градината ви.

Растенията в контейнери (тези, които се продават в градинския), можете да пресаждате през цялата година. Преди да ги поставите в приготвеното място поставете ги в кофа с вода докато поемат обилно. Не ги слагайте в мокра почва.

 

Саксии

Имате ли екзотичнаградина в къщи? Цветята виреят много добре през лятото в саксии, а зимно време прекарват в зимните градини или на вътрешните стълби и ли в салона, ако има прозорци. Маслиново дръвче, смокиня, мандариновото дръвче, лимон или финиковата палма, та даже и банановото дърво, можете да гледате в саксии. Поливайте ги ежедневно с вода, а ако много се затопли и сутрин и вечер. Едно изключение са суколените, алое, агаве, дебелеца, юка-палма, хамаеропс (Chamaerops humilis), те не се сърдят, ако ги оставите на сухо един-два дни.

Не забравяйте и да добавяте течентор във водата или да поръсите прахообразния /гранулиран/тор по повърхността на почвата. Специално едногодишните растения имат нужда от допълнителни хранителни вещества. Не пропускайте и висящите саксии, саксиите и сандъчетата.

Не забравяйте да поливате висящите саксии. Те много бързо изсъхват. Другия вариант е да ги свалите и да ги оставите да се напоят в един широк и дълбок съд.

Съберете дъждовната вода, като вали и я използвайте за поливане. Водата, която използвате за поливане, трябва да бъде с температура на въздуха. По-студена или по-топла е шок за растенията.

Ако ще отсъствате по дълго време, приберете саксиите на сенчесто място, заровете ги и малко в пръстта. Това можете да направите и със стайните растения, които много добре ще се запазят навън по времето на една отпуска.

 

Райграс

Поливането на райграса е много важно през топлите месеци. Един-два часа по един път в седмицата се отразява по-добре от всеки ден по малко. Необходимо е да се коси редовно. Но не много ниско, защото има опасност тревата да изгори и да пожълтее. Торенето на райграса всеки месец е важно, за да се постигне добър резултат. За да избегнете жълтите петна изберете заторене на райграса един облачен, без силно слънчево греене ден.

 

Подправките

Подправките, които образуватсемена като копър, анасон, кориандър, чубрицата могат през август да бъдат събирани и сушени. За замразяване стават магданоза и джоджена. Най-практични са малките, готови за употреба порции. Замразете ги първо във формичките за лед, а после си ги съберете в едно пликче за дълбоко замразяване.

 

Изкуствено езеро

Оставете езерцето да се развива като самостоятелна екосистема. Почиствайте повърхността му с едно сито, но проверявайте дали не сте извадили и поповите лъжички и саламандърчетата с него. Обикновено те се катерят на горе като изсипете съдържанието на ситото на земята.

Поставете няколко камъка на слънчево място около езерцето. Жабите и други студенокръвни много обичат да се препичат на слънце, а и пеперудите уважават тези местенца.

Не позволявайте на водните лилии да се разширят много. Сянката им пречи на живота във водата и го задушават. Ако водораслите много са се разпространили, намалете обема им.

Доливайте вода, ако много засушее, но не наведнъж, а на етапи, за да не намалите температурата на водата. Поливайте и около езерцето.

 

Стайни растения

Намокрете една гъба с хладка вода и обирайте с нея листата на стайните растения от горната и от долната страна. Отворете редовно прозореца, стайните растения имат нужда от свеж въздух.

Разрохкайте почвата в саксията с една стара вилица за да може коренчето да диша.

Ако заминавате на море и няма на кого да поверите грижата за стайните растения, не ги оставяйте да седят на слънце, но гледайте да са на светло, за са имат достатъчно светлина. Саксиите можете да поставите върху тухла, потопена във малко вода, например в една кофа. Но саксиите да не докосват водата. Тухлата предава влагата на саксията, без да има опасност да загние коренчето във водата. Към това приспособление можете да покриете почвата с найлонче с дупчици, което намалява изпарението.

 

Жив плет

Ако го правите от бръшлян и т.н. във желана от вас форма, режете редовно. Вечно зелените храсти срязваме през август. Също и тези плетове, които имат листа.

Когато лавандулата се разцъфти напълно, отрежете клончетата за сушене. В ленени торбички сухите цветове ухаят страхотно в гардеробите.