Градински календар за Септември

През септември балкона и градината ще ни радват все още с прелестта си. Късното лято обещава хубави слънчеви дни с приятни температури. Природата ни предлага един цветен спектакъл, сутрин паяжините в градините носят перлените огърлици на росата, плодовете на храстите и дърветата добиват сияйните си цветове и всички цветя парадират с все така свежите си цветове.

При това ни се отваря доста работа, към която трябва да насочим нашето внимание.

Общи градински работи

 Все още трябва да завързваме на опора високите растения и да отрязваме капсулите съссемена, които се образуват след цъфтенето. Ако искате да опитате идната година със семето, изсушете го на тъмно и сухо място и го пазете в хартиени пакетчета до идната година.

Многогодишните растения, които ще презимуват в градината, трябва да проверяваме редовно за паразити. Излишните листа и прецъфтелите цветове изрязвайте. Всичко, което е увехнало, почистете от градината. Местата, които остават не заети в градината си отбележете с пръчици. А ако имате възможност, засадете си зимноцъфтящи растения. Плевете редовно.

Сега е време за нови планове в градината и за засаждане на луковици на цъфтящите през пролетта растения.

Връзвайте новите филизи на пълзящите рози, но не ги притискайте зад опората, а ги вържете с хлабава връзка.

Ако обичате рози, сега е момента да се огледате и да си направите план за розовата градина, защото сега розите показват най-прекрасните си цветове.

Растения

Момента е дошъл да разсаждаме растенията които хвърлят през зимата листата си, като рози, храсти и дръвчета.

Имаме и възможност да изкопаем и да разделим многогодишните растения, които ще презимуват в градината. Отделяме най-младите странични растения и ги засаждаме отделно. Не се страхувайте – земята е все още топла и това стимулира развитието на корените. Садете и без да се притеснявате купените от вас растения. Преди да ги поставите в приготвеното място поставете ги в кофа с вода докато поемат обилно и се наситят. Внимание – никога не ги слагайте в мокра почва.

Ударил е и също часът за пре- или засаждане на вечно зелените.

За засаждането на луковици на цъфтящите през пролетта растения предлагаме два варианта – единия е да ги засадите систематично, заравяйки всяка една луковица на избраното място, а другия вариант е да подготвите мястото и да ги разпръснете с лека ръка, всички ликовички заедно – лалета, зюмбюли и нарциси и ги заровете където всяка сама си е паднала и си е намерила място.

Как да си направим цвят в градината през зимата? Засадете декоративно зеле, храстчета, които връзват цветни зърновидни плодчета или студоустойчиви теменужки. Така ще се изненадате и през зимата с цветни акценти в градината.

След падането на първите слани, извадете луковиците на далиите и бегониите, отръскайте ги от пръста, откъснете болните или повредените места и ги оставете на защитено сухо място да изсъхнат. Като станат сухи , увийте ги във вестник и ги сложете на място където не мръзне. Някой тертиплии ги съхраняват в съндъчета, покрити с торфени парченца.

Ако планирате през следващия сезон да пресаждате по големите дървета, храсти или вечно зелени растения, време е сега да направите около корените врязвания и създалите се фуги да запълните с торфени парчета.

 Саксии

Тук включваме всички растения в саксии, контейнерчета и големи съдове. Също и саксиите, които през лятото сме изнесли навън. Оставете ги още малко да се порадват на слънцето, ако метеоролозите не са ни предупредили за преждевременното падане на ранната слана приберете ги на по-защитено място или директно в къщи. Поливайте ги редовно, тези които все още цъфтят имат нужда и от седмично торене.

Не пропускайте и висящите саксии, които много бързо изпаряват водата. Дори и да е лошо времето, поне един ден в седмицата е необходимо да ги поливате. Ако от страни не висят много дълги клончета, можете да ги свалите и да ги оставите да се напоят в широк и дълбок съд.

Събирайте дъждовната вода и поливайте с нея цветята.

Водата която използвате трябва да бъде с температура на въздуха. По-студена или по-топла е като шок за растенията.

Райграс

 Време е да се отдадете на основна грижа са райграса или да си направите нов.

Махнете грозните участъци като дълбоко изрязвате от зеленото килимче и засадете на ново. Косете всяка седмица редовно и при продължителна суша поливайте с пръскалките редовно. Събирайте с греблото редовно нападалите по тревата листа и ги пренесете да покриете с тях цветната леха.

Сега за последен път торим преди идването на зимата, за да остане и през зимата райграса като зелен килим.

Сега можем да си оправим сметките с мъха. Най-лесно става с железен сулфат, а и много помага ако направим вертикални врязвания в почвата (вертикутиране). След това вдигаме мъха и садим новисемена. Ако мъхът се появява отново и отново, изберетесемена за сенчести места.

Окосената трева можете да компостирате и да използвате катотор за цветната леха.

 Подправките

 Изровете от магданоза и другите топлолюбиви подправки и ги сложете в саксии. На перваза в кухнята ще имате още дълго време свежи подправки.

Езерото

Този месец е най-подходящ да започнете с изграждането на мечтаното езерце. Сега температурите са приятни, растежа на водните растения се забавя, но се развиват добре на тази светлина.

Ако сега изграждате езерото, концентрирайте се върху идеята да засадите растения, произвеждащи кислород. Забравете водните лилии и буйния тропичен пейзаж.

Над езерцето опънете една мрежа, която да улавя падащите листа. Иначе ви се налага всеки ден да ги събирате със ситото.

Не късайте листата на водните лилии. Така влиза в кухото стъбло вода и загнива. Има и лилии, които растат в кошнички. На тях трябва да им се сменя почвата.

 В жилището

За да останат дълго време набраните от градината цветя е необходимо да положим специални грижи. Розите подрязваме диагонално и обираме листата от долната част, да не се топят във водата. Дръжките на далиите и на слънчогледа топим в гореща вода за секунди. Късайте си цветята за букет рано сутрин и ги поставете веднага първо в кофа с вода. Божур и крем откъснете докато са на пъпки. Далиите и ехинацеята трябва да са се разцъфтели напълно като ги късате.

Не оставяйте букета никога близо до зрели плодове. Макар че е красива комбинация, етилена от плодовете състарява бързо цветята.

Мислете за това, че пъстрите цветя разведряват дъждовните есенни дни. Отгледайте си цвете и в къщи, не само в градината.

Прецъфтелите хортензии можете да използвате за украса и през зимата, ако сега ги откъснете и ги изсушите в стаята.

Ако през декември искате да се радвате на цъфнали лалета и зюмбюли, направете си саксийки или кошнички, като върха на луковицата трябва да е точно на повърхността на почвата. Нарцисите да се подават няколко сантиметра, а минзухарите да са покрити с няколко сантиметра почва. Смесете почвата с пясък, за да не задържа много влага. Поставете саксиите в мазето или на тъмно и студено място, не по-топло от 12°C. След 8 седмици започват да растат кълновете.

Живия плет

Време е да направим едно добро подрязване на живия плет. Режете конусовидно – горе по-тясно, долу по-широко.