Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Тече общественото обсъждане на проекта на Закона за земята

Актуални агро новини.Тече общественото обсъждане на проекта на Закона за земята.

Продължава общественото обсъждане на новия проект на Закона за земята. Срокът е до 16 януари. От Националната асоциация на зърнопроизводителите изразиха намерение за задълбочено разглеждане на проектозакона за собствеността, поземлените отношения и опазването на земеделските земи.

Това е второ публикуване на закона за обществено обсъждане. В земеделската комисия бяха дадени предложения вътре да залегне и Законът за аренда в земеделието, както и Законът за опазване на селскостопанското имущество, който е остарял и има неприложими разпоредби, поради смяна на обществени отношения и на модела в България. В новия законопроект влизат промени, свързани с доброволна комасация, правно уреждане на „белите петна“, средно рентно плащане и ограничаване на продължителността на договорите за ползване на земеделски земи. В края на 2018 г. браншът се включи в работна група, която формира предложения по проекта. Законът за земята е най-важният за земеделското производство, затова сме решени да гледаме под лупа всяко изречение в проекта, по който ще работим в бъдеще, казаха от асоциацията на зърнопроизводителите. Според тях времето е твърде ограничено, предвид празничните дни, но въпреки всичко очакват добър анализ на проекта и той да влезе за разглеждане в своята пълнота. На този етап преобладаващата част от браншовите организации одобряват основните предложения, свързани с доброволната комасация на имотите, с начина и сроковете за сключване на договорите за наеми и аренда, с правното уреждане на проблемите, които засягат ползването на „белите петна“ и други, заявиха браншовиците.

Земеделският министър Румен Порожанов заяви, че правителството вероятно ще внесе проекта за разглеждане от Народното събрание преди изтичането на определения за това срок - 28 февруари 2019 г.

Автор: Мирелa Спасова

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates