Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Откриха инсталация за предварително третиране на смесени битови отпадъци в землището на с. Равда

Актуални агро новини.Откриха инсталация за предварително третиране на смесени битови отпадъци в землището на с. Равда.

Заместник-министър Николай Кънчев участва в официалното откриване на новоизградената инсталация за предварително третиране на смесени битови отпадъци на територията на Претоварна станция за отпадъци (ПСО) - Несебър в землището на с. Равда, местност „Мерата“. На церемонията присъстваха Ивелина Василева, председател на парламентарната комисия по околната среда и водите, Вълчо Чолаков, областен управител на област Бургас, кметът на община Несебър, Николай Димитров, Янчо Илиев, зам.- кмет на община Поморие и Видьо Видев изпълнителен директор на Екобулсорт ЕАД.

Съоръжението е разположено в две халета с обща площ 2160 кв. м. То е проектирано и изградено по такъв начин, че да не се допуска замърсяване на околните пространства с битови отпадъци. Към момента на инсталацията се обработват битовите отпадъци на община Несебър /около 40 000 тона годишно/. Капацитетът й обаче може да достигне до 120 000 тона годишно при непрекъснат 3-сменен режим на работа. Проектният капацитет на машините е 25 т/ч.

Направените инвестиции за изграждане на съоръжението и съпътстваща инфраструктура са в размер на 5 млн. лв. За експлоатацията на инсталацията в зависимост от сезона е необходим екип от 120 човека при летен режим на работа и 40 човека - при зимен. На инсталацията е планирано да се отделят всички видове рециклируеми материали - безцветни и цветни фолия (LDPE), смесена хартия, велпапе, РЕТ бутилки, разделени по цветове, HDPE, РР, стъкло, цветни и черни метали, като и фракции материали, подходящи за оползотворяване чрез различни технологии.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates