Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Да се забрани употребата на палмово масло за биодизел

Актуални агро новини.Да се забрани употребата на палмово масло за биодизел.

Да се забрани използването на палмово масло за производство на биодизел. Това поискаха над 200 представители на коренното население на Индонезия в отворено писмо до Европейската комисия.

Растящото производство на палмово масло в Индонезия води до изсичане на джунглите и отнема жизненото пространство на коренното население, се казва в писмото, подписано от председателите на местни организации за защита правата на хората и природата.

"Палмовата индустрия ни прогонва от нашите родни места и унищожава тропическите гори", изтъкват авторите на писмото. Работниците в плантациите получавали минимални надници и били подлагани на тормоз. По данни на Европейската комисия 51 процента от внасяното в Европа палмово масло се преработват в биогорива. Еколози смятат, че заради изсичането на джунглите, дизелът, произведен от палмово масло, е три пъти по-вреден за климата от конвенционалното гориво. За 1 милион тона палмово масло са необходими 400 хиляди хектара площ, изчисляват природозащитници.

Наскоро Европейската комисия получи мандат от Европарламента да проучи какви суровини да се използват за биогорива след 2023 година. Вече е ясно, че постепенно ще отпаднат онези растителни масла, които са ценни като храна и чието производство вреди на природата. Решението дали палмовото масло ще влезе в този списък, трябва да бъде взето до края на февруари.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates