Актуални агро новини.Разкодираха състава на гръцкото сирене Фета.

Учени разкодираха състава на гръцкото сирене Фета. То съдържа повече от 480 протеина. Това става ясно от анализ на неговото съдържание и хранителни свойства.

За целта на изследването със спектометър са анализирани проби от всички региони на Гърция, където се произвежда сиренето. По този начин са идентифицирани протеините и пептидите в него.

От 2002 година насам сиренето Фета е със защитено наименование за произход. Откритите близо 500 различни протеини го правят едно от най-богатите на белтъчини в света, изтъкват учените.

Тези 489 протеина принадлежат към различни групи биоактивни вещества. Някои от тях са свързани с регулиране на имунната система, с антимикробна активност, както и с контрол на микробното съдържание на червата.

Установени са и протеини, свързани с витамини като D и В12. В гръцката фета са открити и белтъчини, които определят функционирането на нервната система, бъбреците и метаболизма на холестерола и кръвното налягане. Въз основа на резултатите от научните изследвания е разработен нов метод за проследяване на използваното мляко. Той позволява да се определи дали сиренето отговаря на  гръцкото  наименование за произход.